Могеріні закликала Росію звільнити захоплених українських моряків

Могеріні закликала Росію звільнити захоплених українських моряків

Високий представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні закликала до негайного звільнення українських кораблів та їх екіпажів, які були захоплені 25 листопада в Азовському морі.

Про це вона повідомила у Twitter.

 

"Розвиток подій, який відбувся в Азовському морі, є неприйнятним. Перебуваю у контакті з Павлом Клімкіним та Христею Фріланд для координації в реагуванні. Посли ЄС зустрілися сьогодні й продовжать обговорення завтра. Ми закликаємо всіх до стриманості. Ми очікуємо, що Росія негайно звільнить українські екіпажі й кораблі", — йдеться у заяві.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.
 
Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
Натомість російська сторона заявила про порушення українськими кораблями кордону. У Кремлі інцидент в Азовському морі назвали "дуже небезпечною провокацією".
 
За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
Після цих подій президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан.
 
26 листопада парламент запровадив воєнний стан на частині території України, який триватиме 30 діб. Як заявив у сесійній залі президент Порошенко, воєнний стан запроваджується у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.