Парламент запровадив воєнний стан на частині території України

Парламент запровадив воєнний стан на частині території України

Верховна Рада схвалила президентський законопроект про запровадження воєнного стану в деяких областях України.

За проголосували 276 депутатів за мінімально необхідних 226.

Воєнний стан, який запроваджується з 28 листопада, триватиме 30 днів, а не 60, як пропонувалося раніше.

Як заявив у сесійній залі президент України Петро Порошенко, воєнний стан запроваджується у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії. 

Указ президента, як і закон про запровадження воєнного стану, набуває чинності з дня його опублікування. 

Раніше сьогодні Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендував Верховній Раді схвалити за основу та в цілому #ЗП9338 про затвердження Указу президента України про запровадження воєнного стану.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
Натомість російська сторона заявила про порушення українськими кораблями кордону. У Кремлі інцидент в Азовському морі назвали "провокацією".
 
 
Вночі 26 листопада на засідані РНБО підтримали пропозицію у зв’язку з ситуацією в Азовському морі запровадити в Україні воєнний стан.
 
Фото — УНІАН