Ощадбанк виграв міжнародний суд у Росії на $1,3 мільярди

Ощадбанк виграв міжнародний суд у Росії на $1,3 мільярди

Арбітражний трибунал у Парижі 26 листопада ухвалив рішення задовольнити вимогу щодо компенсації збитків Ощадбанку, завданих внаслідок анексії Криму Російською Федерацією.

Про це повідомляє прес-служба Ощадбанку.

За інофрмацією Ощадбанку, слухання відбулося згідно з арбітражним регламентом комісії ООН з права міжнародної торгівлі 1976 року, а також відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Росії про заохочення та взаємний захист інвестицій.

"Сума відшкодування становитиме 1,3 мільярда доларів США плюс відсотки, які будуть нараховуватись з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації. Відповідно до статті 32 Арбітражного регламенту Комісії Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі 1976 року, арбітражне рішення є остаточним та обов’язковим для сторін. Сторони зобов’язані виконувати арбітражне рішення без зволікань", — йдеться у повідомленні.

"Ощадбанк отримав повне задоволення всіх заявлених вимог до Росії щодо експропріації банківського бізнесу і активів в Криму в результаті незаконної окупації і анексії частини території в порушення міжнародного права", — зазначив Алекс Гербі, партнер компанії Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, яка виступила юридичним радником банку в розгляді справи у міжнародному суді.

Нагадаємо, слухання справи відбулись у березні 2017 року. Ощадбанк є першою компанією, 100% акцій якої належать державі, та першою банківською установою, яка виграла справу проти Росії щодо збитків, отриманих внаслідок анексії Криму.

Раніше повідомлялося, що Ощадбанк виграв суд в Росії на 10 мільйонів доларів. Мова йде про справу, в якій громадянин Росії поручився за кредити своїх українських підприємств, але позичальники допустили прострочення за кредитами. У зв'язку з чим Ощадбанк почав процедуру стягнення.