Біологиня Озерна розповіла, що спільного в йогурту і квашеної капусти

Біологиня Озерна розповіла, що спільного в йогурту і квашеної капусти

Що спільного в йогурту і квашеної капусти, бурякового квасу і соєвого соусу? Це ферментація. Бактерії виділяють ферменти, що так чи інакше перетворюють продукт - і набуває нового смаку і властивостей. Реклама переконує нас в користі йогуртів, але ніхто не рекламує квашену капусту. В програмі "ФізКультура" доведемо користь таких продуктів. 

Ведуча:

Дар'я Озерна

Ферментація або заквашування є староданьою біотехнологією. Коли не було холодильників, але були холодні зими, ферментація дозволяла зберігати овочі довше. Вона поширена і на північній Європи, і в Азії. Як це відбувається? Молочнокислі бактерії поїдають цукри та клітковину овочів і бобів й утворюють молочну кислоту, яка діє як консервант, бо не дає шкідливим грибкам і бактеріям розмножуватися і псувати їжу. Прикладом ферментованих продуктів є: кефір, йогурт, вино, квашена капуста, чайний гриб, буряковий квас.

Яка користь від ферментованих продуктів?

По-перше, вони є пробіотиками, в них живуть бактерії, які корисні для нашого кишківника. Також, вони виробляють вітаміни, амінокислоти, формують здоровий кишковий імунітет, допомагають запобігати алергіям, коливанню ваги, схильності до діабету 2 типу.

По-друге, ферментація змінює властивості їжі. В Азії популярні продукти ферментації  сої чи висівок, заквашування робить білок і залізо більш біодоступним, збагачує  продукти вітамінами групи В. Після ферментації з'являються нові поліфенольні сполуки, які мають протизапальний ефект.

По-третє, це смачно, зручно і корисно. Квашена капуста є джерелом вітаміну С, а квашені буряки наповнені корисними  для печінки речовинами  та фолієвою кислотою.

Прослухати детальніше можете за посиланням