Для Міноборони бюджет 2019 року буде рекордним за всю історію незалежності України — Гусєв

Для Міноборони бюджет 2019 року буде рекордним за всю історію незалежності України — Гусєв

Заступник Міністра оборони Україниу 2015-2016 роках Юрій Гусєв заявляє, що бюджет, схвалений Верховною Радою, залишиться актуальним, незважаючи на воєнний стан. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень". Юрій Гусєв також зазначив, що для Міністерства оборони бюджет 2019 року буде рекордним за всю історію незалежності України.

Ведучі:

Олена Зелінченко, Юрій Табаченко

Якщо Верховна Рада ухвалить рішення про запровадження воєнного стану, чи залишається актуальним цей оборонний бюджет?

— Безумовно, бюджет залишається актуальним. Пріоритетом бюджету на 2019 рік, який вже схвалений парламентом і очікує затвердження президентом, є національна безпека і оборона. Це чітко говорила в своїм виступах міністр фінансів Оксана Маркарова. Це чітко говорив прем’єр-міністр. Бюджет Міністерства оборони України зросте на 21.8%. Для Міністерства оборони це буде рекордний бюджет за всю історію незалежності України, а саме — 101,4 мільярда гривень.

Структура цього бюджету буде відрізнятись від бюджетів попередніх років, адже близько 36 мільярдів гривень буде спрямовано на закупівлю і ремонт озброєння військової техніки. Це дуже важливо. Наші експерти країн-членів НАТО говорили про золоту пропорцію бюджетування в міністерствах оборони, де не менше 30% має спрямовуватись на розвиток озброєння військової техніки, на закупівлю нового обладнання, нових засобів зв’язку, не менше 20-30% має спрямовуватись на навчання, на удосконалення навичок і не більше 50% має спрямовуватись на утримання Збройних сил.

В усі часи незалежності України більшою частиною було утримання Збройних сил. На сьогодні ухвалений бюджет говорить про те, що 36 мільярдів зі 101,4 буде спрямовано на купівлю нової техніки. Також зростуть зарплати для військовослужбовців. Мінімальна зарплата буде складати не менше 10 тисяч гривень.

Якщо порівнювати бюджети попередніх років, чи проводився аналіз та моніторинг того, наскільки ефективно використовувались кошти, куди вони йшли і як, можливо, їх треба перерозподілити?

— Така робота проводилась і громадськими організаціями, і  рахунковою палатою. Але так було не завжди. Аналізуючи фінансування Міністерства оборони з 2006 по 2016 роки, я чітко відзначав те, до 2014 року обсяги бюджету Міністерства оборони зменшувались. Це може вважатись реалізацією задуму по зменшенню обороноздатності країни. Не можна нехтувати необхідністю виділяти достатню кількість коштів на оборону і безпеку.

Нагадаємо, 23 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила закон про державний бюджет України на 2019 рік.

Прослухати повну версію розмови.

На фото:  Юрій Гусєв