МЗС Росії висловило протест через прохід українських суден Чорним морем

МЗС Росії висловило протест через прохід українських суден Чорним морем

Міністерство закородонних справ Росії висловило протест у зв'язку з "грубим порушенням кораблями ВМС України правил мирного проходу в територіальному морі Російської Федерації в Чорному морі".

Про це йдеться на офіційному сайті МЗС Росії.

З цього приводу російська сторона зажадала термінового скликання засідання Ради Безпеки ООН для обговорення ситуації, що складається.

"Очевидна ретельно продумана і спланована за місцем і формою провокація, націлена на розпалювання ще одного вогнища напруженості в цьому регіоні, створення приводу для нарощування санкцій проти Росії", — йдеться у заяві російського дипломатичного відомства.

Читайте також — Тишкевич: це перше пряме порушення Росією договору про використання Азовського моря

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

 
Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
Натомість російська сторона заявила про порушення українськими кораблями кордону. У Кремлі інцидент в Азовському морі назвали "дуже небезпечною провокацією".
 
 
Вночі 26 листопада на засідані РНБО підтримали пропозицію у зв’язку з ситуацією в Азовському морі запровадити в Україні воєнний стан. Сьогодні Верховна Рада має розглянути це питання.