Порошенко закликає парламент запровадити воєнний стан

Порошенко закликає парламент запровадити воєнний стан

Президент України Петро Порошенко заявляє, що сьогодні Верховна Рада розгляне питання запровадження воєнного стану в Україні у зв’язку з ситуацією в Азовському морі.

"Ми розглядаємо це як акт агресії проти нашої держави", — сказав Порошенко, додавши, що для Росії немає жодних "червоних ліній".

"Після кваліфікації дій Російської Федерації як агресії, ми не виключаємо і інших операцій, в тому числі наземних, проти суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України. Тому я як президент, як верховний головнокомандувач Збройних сил України, відповідно до Конституції, приймаю рішення підтримати пропозицію Воєнного комітету винести на засідання Ради національної безпеки і оборони відповідне рішення і звернутися з ним до Верховної Ради України",— заявив Петро Порошенко.

За його словами, Збройні сили України не будуть проводити наступальних дій, а лише зосередяться на обороні.

"Хочу окремо наголосити, що запровадження воєнного стану ніяким чином не означає, що Україна буде проводити будь-які наступальні дії. Україна буде проводити заходи виключно щодо оборони своєї території, захисту та безпеки своїх громадян. Також це не означає зміну положення на лінії зіткнення в окремих районах Донецької і Луганської областей та на інших ділянках...Окремо хотів би наголосити, що рішення не буде передбачати обмеження конституційних прав і свобод громадян", — повідомив президент України.

Воєнний стан пропонується запровадити строком на 60 діб.

При цьому у ході засідання РНБО наголосили, що під час запровадження воєнного стану не буде обмеження прав громадян. 

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря.  Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства. 

Проте, як повідомили  у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран  українського рейдового буксиру. В результаті цих дій було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. 

Кораблі ВМС ЗС України кілька годин чекали проходу Керченською протокою, на проході Керченського мосту танкером перекрито рух протокою в обидві сторони.

Після початку виходу з Керченської протоки і повернення українських кораблів назад, до Одеси російські кораблі та катери розпочали переслідування та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї.  Після виходу з 12-мильної зони катери ФСБ Росії відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України. Унаслідок цих дій було пошкоджено малий броньований артилерійський катер “Бердянськ”. Катер втратив хід. За останніми даними, внаслідок цих дій поранені 6 військових. 

Згодом у ЗСУ повідомили, що станом на 21:20 малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" та "Нікополь", рейдовий буксир “Яни Капу” захоплені спецназом Росії. 

Натомість у ФСБ Росії  заявили, що українські кораблі порушили кордон і на "законні вимоги" росіян про негайне зупинення українські судна "не реагували, здійснюючи небезпечне маневрування".

У Європейському союзі заклики сторони до негайної деескалації ситуації.