Прикордонні кораблі Росії протаранили кораблі ВМС ЗС України в Азовському морі

Прикордонні кораблі Росії протаранили кораблі ВМС ЗС України в Азовському морі

Як повідомляє прес-центр Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України, прикордонні кораблі Російської Федерації здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України в Азовському морі.

Сьогодні, 25 листопада, кораблі Військово-Морських Сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдового буксиру "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства. Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ — прикордонні катери типу "Соболь", пскр "Дон", катери типу "Мангуст", мпк "Суздалецздійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Прикордонний корабель "Донздійснив таран нашого рейдового буксиру, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Диспетчерська служба окупантів відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами. 

 

"Отже, Російська федераціяв черговий раз продемонструвала свою агресивну сутність та повне нехтування нормами міжнародного права. Кораблі ВМС ЗС України продовжують виконання завдань із дотриманням усіх норм міжнародного права. Всі незаконні дії фіксуються екіпажами кораблів і Командуванням Військово-Морських Сил ЗС України та будуть передані компетентним міжнародним органам", — зазначають у ВМС ЗС України.

 

За інформацією прес-центру Командування ВМС ЗС України, корабельна група ВМС ЗС України продовжує перехід до порту Маріуполь, незважаючи на на протидію РФ. Свобода судноплавства гарантована міжнародним законодавством. Дотримуючись норм міжнародного морського права малі броньовані артилерійські катери ВМС ЗС України "Бердянськ" і "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу" продовжують виконання поставлених завдань у морі.

На цю тему : У НАТО засудили дії Росії в Азовському морі — Фріз

Нагадаємо, Росія пригрозила закрити Азовське море українським суднам.

Ситуація в Азовському морі постійно загострюється. Росія продовжує посилювати свою присутність на Азовському морі, де розмістила природоохоронні підрозділи ФСБ, які продовжують незаконно перевіряти усі кораблі у цій акваторії.