Прем’єр-міністр Чехії має занадто сильні позиції в парламенті, щоб бути усунутим — експерт

Прем’єр-міністр Чехії має занадто сильні позиції в парламенті, щоб бути усунутим — експерт

Не зважаючи на свою причетність до фінансових махінацій та суспільний запит на зміни, прем’єр-міністр Чехії має надто сильні позиції, щоб бути усунутим від влади. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" розповів фахівець Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії при МЗС України Борис Зайцев.

"Бабішеві дуже допомагає акт з Мілошем Земаном. Напередодні голосування про недовіру уряду Мілош Земан сказав, що якщо йому втретє потрібно буде призначати людину, яка очолить уряд, то це все одно буде Андрій Бабіш. Тому навіть якщо соціал-демократи, які перебувають з Бабішем у коаліції, вирішать після того, як опублікується розслідування європейського антикорупційного органу, вийти з коаліції, то по-перше у Бабіша є підтримка комуністів, по-друге, може з’явитися підтримка право-радикальної антиіміграційної партії тому наразі ситуація така, що найімовірніше потрібно буде чекати нових виборів, щоб ситуація в Чехії змінилася суттєво", —зазначив Борис Зайцев.

Нагадаємо 23 листопада в Празі відбулася багатотисячна акція протесту спричинені тим, що парламент Чехії не підтримав вотум недовіри прем’єр-міністру Андрею Бабішу. Очільник чеського уряду фігурує у так званій справі “Гніздо лелек” щодо махінацій з коштами ЄС.

Слухати повну версію.