Доброякісні та злоякісні пухлини є однаково шкідливими — онколог

Доброякісні та злоякісні пухлини є однаково шкідливими — онколог

Нейрохірург, онколог Антон Шкіряк в ефірі Українського радіо в програмі “Бути здоровим” розповів про те, що спричиняє рак, та чим відрізняються доброякісні і злоякісні пухлини.

Ведучі: Тамара Гусейнова, Тетяна Григорович

Як неправильне харчування впливає на ризик появи раку?

— Ми мусимо сказати, що достеменно невідомо основної причини виникнення онкологічних процесів, але є ті фактори ризику, які знаходять у людей, які захворіли колись на рак, не зважаючи на те, що вони бувають злоякісні і доброякісні. Ці фактори ризику людям потрібно знати. І один з них — це нездорове харчування.

Як ви сказали, бувають доброякісні, злоякісні, операбельні, неоперабельні пухлини. Які ще?

— Онкологічні процеси, зокрема, я буду говорити про процеси в головному мозку, треба розділити на дві великі групи: доброякісні і злоякісні пухлини. Як правило, доброякісних пухлин ми більше виявляємо, як в Україні, так і в світі: епендемоми, мінінгіоми, пухлини різного характеру, які виростають з твердої мозкової оболонки, з шлуночків мозку. Ці пухлини, не зважаючи на свою гістологічно верифіковану доброякісність, є не менш злоякісними для організму людини. Злоякісна пухлина як правило росте в тканині мозку внутрішньомозково. Доброякісна як правило росте поза мозком, але вона відтискає здорові тканини і тим самим викликає їх ешемію — недокрів’я. Це викликаає дуже серйозні порушення в пацієнтів. Тому немає великої різниці, чи в людини доброякісна, чи злоякісна пухлина. При злоякісних лише прогноз гірший, але шкода від них однакова.

А які з них легше оперувати?

— Хірургія мозку за останні декілька десятків років суттєво змінилася. Технології хірургії стали дуже високоспеціалізованими. Зокрема у нейрохірурга в арсеналі з’явився мікроскоп. Тому навіть глибинні пухлини сьогодні можна дуже якісно і ефективно видалити, але хірургія злоякісних пухлин, якщо ми говоримо про них, є тільки одним з етапів лікування.

Слухати повну версію.