Конституційний суд підтримав інтеграцію України в ЄС і НАТО — Ірина Луценко

Конституційний суд підтримав інтеграцію України в ЄС і НАТО — Ірина Луценко

Представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що Конституційний суд підтримав зміни до Основного закону в частині інтеграції в ЄС і НАТО.

Про це вона сказала журналістам в кулуарах парламенту, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

"Точна інформація: 14 голосами — більшістю голосів суддів Конституційного суду було прийнято позитивне рішення про те, що норми змін до Конституції, запропоновані президентом Порошенком, відповідають чинній Конституції. Тому вони можуть бути підтримані парламентом", — повідомила Луценко.

Як повідомляє агентство, суд після закінчення закритого засідання зробив висновок, проте його текст поки відсутній.

Нагадаємо, сьогодні Конституційний суд продовжив розгляд справи за поданням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності Конституції законопроекту щодо курсу України в НАТО і Євросоюз.

Читайте також — Політолог Тарас Жовтенко: "Активізація співпраці з НАТО - це дуже позитивна тенденція"

8 листопада велика палата Конституційного суду на пленарному засіданні розпочала розгляд справи за даним конституційним поданням Верховної Ради.

20 вересня Верховна Рада включила до порядку денного сесії і направила в Конституційний суд президентський законопроект про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в ЄС і НАТО.

Новини по темі — Сотник: євроінтеграція — це не одразу зміна стандартів життя, це зміна правил

Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України може бути розглянутий Верховною Радою тільки за наявності висновку Конституційного суду щодо відповідності ініціативи вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

Після отримання висновку Конституційного суду парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект не менше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, парламент може голосувати за нього для прийняття в цілому. Для цього потрібно не менше 300 голосів парламентаріїв.

На прес-конференції 28 лютого президент Петро Порошенко запропонував закріпити у Конституції курс України в НАТО і Євросоюз.

Пізніше президент зареєстрував у Верховній Раді проект змін до Конституції щодо прагнення інтеграції України в НАТО і Європейський Союз.