Українське радіо розпочало мовлення в цифровому форматі DAB+

Українське радіо розпочало мовлення в цифровому форматі DAB+

Усі три канали Українського радіо — UA:Перший, UA:радіо Промінь і UA:радіо Культура — з листопада мовлять із мультиплексу цифрового радіо в Києві, який раніше працював у тестовому режимі.

Як повідомляє 19 листопада прес-служба Суспільного, стандарт цифрового мовлення DAB+ доступний поки що тільки в Києві.

За словами директора департаменту організації та розвитку мереж телерадіомовлення НСТУ Дмитра Грузинського, системи цифрового радіомовлення дозволяють забезпечити високі стандарти якості, а також надавати інші інформаційні послуги в інтерактивному режимі.

"Принциповою відмінністю цифрового способу передачі сигналу від інших способів є дві ключові речі. По-перше, дуже висока якість звучання: людина на слух уже не відрізнить звучання цифрового радіо від mp3-програвача. По-друге, істотна економія радіочастотного ресурсу, адже в одному частотному діапазоні можна передавати набагато більше радіопрограм", — сказав Дмитро Грузинський.

Як повідомляє прес-служба, разом зі звуком цифрові станції передають метаінформацію, наприклад, назву пісні, короткі новини, анонси передач. Такий текст з’явиться на екрані приймача. Якщо в приймачі цифрового радіо є вбудований накопичувач, то він зможе записувати програми в пам’ять. Таким чином, радіопередачі перетворяться в подкасти, які можна слухати по декілька разів.

"Для нас як для Суспільного мовника важливість запровадження цифрового радіо полягає в тому, що ми хочемо бути присутніми всюди, де є наша аудиторія, оскільки працюємо для всієї країни. Звучати як у найвіддаленішому населеному пункті, так і в мегаполісі, щоб донести суспільно важливу інформацію для людей, незалежно від того, якими пристроями вони користуються", — наголосив Дмитро Грузинський.

За висновками європейських радіомовників, стандарт DAB+ (діапазон 174-230 мГц) є найбільш досконалою і фактично єдиною реально широко впровадженою з усіх розроблених систем цифрового радіомовлення. Щоб слухати радіо у цифровому форматі, потрібен приймач, який підтримує стандарт DAB+.

Нагадаємо, в березні ПАТ "НСТУ" виграло конкурс на цифрове радіомовлення в стандарті DAB+ у Києві, а з травня розпочалося експериментальне мовлення програм Українського радіо в цифровому форматі.

Також Суспільне запустило мобільний додаток для Українського радіо suspilne.radio на Android та IOS.

Раніше повідомлялося, що Українське радіо на конкурсі виграло 16 FM-частот від Нацради
.