У моменти незахищеності всі були без масок, була справжність — актриса Римма Зюбіна про Майдан

У моменти незахищеності всі були без масок, була справжність — актриса Римма Зюбіна про Майдан

У п’яту річницю початку Євромайдану українська актриса, телеведуча, громадська активістка Римма Зюбіна в ефірі радіо "Культура" пригадала, як під час протестів варила бульйон для мітингувальників і як водила активістів з Майдану таємно на вистави, щоб вони могли трохи погрітися.

Які ваші особисті спогади з часів Майдану?

У грудні я зрозуміла, що треба їздити на Майдан і робити це саме вночі, коли мало людей і потрібна підтримка. В той час я варила бульйон для всіх, хто там був, а коли почалися події на Грушевського, займалася пранням, в Українському домі було місце, куди хлопці зносили речі, які необхідно попрати. Саме тоді й почалися криваві події. Майдан тоді став для мене лакмусом, де проявилися люди, міста, колективи. Хто не був там, того зараз немає в моєму оточенні.

Якщо узагальнювати, то на Майдані фігурували три пункти: страх, їжа, іронія. Наскільки можливо в публічному просторі виходити з цих точок в мемуарізацію Майдану?

На всі події кожен дивиться суб’єктивно, треба розуміти, що з обох боків є драматичні історії тих часів. Я, можливо, видала б книжку про ті події, але саме іронічних історій з Майдану. Так, було страшно, ми були там і під час першого штурму, але не було страху довіри й спілкування.

Як в часи Майдану люди ходили в театр?

— Було дуже мало людей. Я водила хлопців з Майдану на вистави таємно на останні ряди, щоб вони хоч трохи погрілися.

Для більшості людей події Майдану проходили в телевізорі. Чи змінило думку про Майдан те середовище, яке там дійсно було?

З мого оточення таких людей немає. Однак були випадки, коли в мене запитували, скільки мені платили на Майдані. Спочатку я намагалася щось пояснити, та згодом зрозуміла, що є категорія людей, яким не треба нічого пояснювати, бо для них все й далі залишиться в телевізорі. Майдан для мене став проявом того, що люди зрозуміли, що вони дійсно багато можуть.

Наші кола оточення змінилися після Майдану. Чи залишилася та солідарність, яка була?

Це все перейшло у волонтерство, яке займається допомогою армії та переселенцям. Суспільство потребує ще багато такого волонтерства. В складні моменти незахищеності всі були без масок. Тоді відчувалася справжність.

Нагадаємо, що 21 листопада в "Мистецькому арсеналі" під час відкриття виставки сучасного мистецтва "Революціонуймо", присвяченої п’ятій річниці Революції Гідності, працюватиме виїзна студія Радіо "Культура".

Прослухати детальніше можете за посиланням