Учасник трьох революцій: лише одиниці пішли в політику, щоб реалізувати гасла Майдану

Учасник трьох революцій: лише одиниці пішли в політику, щоб реалізувати гасла Майдану

Учасник трьох революцій Тарас Пастушенко переконаний, що лише одиниці з числа учасників протестів пішли в політику, тобто реалізували гасла Майдану. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він розповів про три українські революції, їхні особливості та наслідки.

"Зараз Україна реальними кроками рухається до євроатлантичної спільноти. Літературне гасло "Геть від Москви" справді спонукає до дій, особливо після Революції Гідності", — зазначив Тарас Пастушенко.

Учасник трьох революцій розповів про особливості і наслідки кожної з них.

"Якщо говорити про ретроспективу всіх трьох революцій, то перша революція, Революція на граніті, була виключно студентською, і третя революція, Революція Гідності також починалась зі студентів. Фактично студенти були мобілізуючою та зв’язуючою силою на початках. На революцію 1990 року вийшли справді ідеалісти, романтики. Але, як на мене, вона не мала дуже важливого історичного значення. Звичайно, тоді ми зробили дуже багато і однозначно пришвидшили те, що Україна отримала незалежність. Але ті сили, які стояли тоді на Майдані, серед них лише одиниці пішли в політику, тобто на практиці реалізували ті гасла, з якими вони прийшли на Майдан", — пояснив Пастушенко. 

Читайте також — Експерт пояснив, чому в Україні тричі відтворювалися революції

Тарас Пастушенко наголосив, що саме після Помаранчевої революції українське суспільство змінилось.

"Стосовно Помаранчевої революції. Згадайте період до і після. Наскільки змінилося суспільство. До 2004-2005 року ми ніколи не чули про протести громадян, про відстоювання будівельних майданчиків. Після 2005 року це було масовим явищем. Люди повірили в свої сили. Вони повірили в те, що вони не тільки можуть змінити центральну владу, а й робити маленькі майдани на місцях, відстоюючи свої права", — сказав Пастушенко.

Він також додав, що "завдяки останній Революції Гідності Україна знов стала дійсно незалежною. Здебільшого українці стали духовно незалежними. Українці йдуть своєю власною дорогою. Це те, про що мріяли визвольні рухи, починаючи з 20-х років комуністичного режиму. Головне, аби у нас не виникли передумови до четвертого Майдану".

Нагадаємо, що 21 листопада — День гідності і свободи і 5 років від початку Євромайдану і 14 років Помаранчевій революції.

Прослухати повну версію розмови.