Безвіз з ЄС: не всім українцям поїздка закордон по кишені — Сушко

Безвіз з ЄС: не всім українцям поїздка закордон по кишені — Сушко

Наразі Україна може насолодитись безвізовим режимом з Європейським Союзом, але великий відсоток українців не має фінансової можливості поїхати закордон, переконана виконавчий директор Громадської організації "Європа без бар’єрів" Ірина Сушко. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" вона розповіла про те, як скористалися українці можливістю безвізу з ЄС.

"Українцям довелось достатньо довго виборювати безвізовий режим. З одного боку, це цілком зрозуміло, оскільки для того, щоб отримати це право на безвізовий режим до Європейського Союзу, ми повинні були зробити багато змін в конкретних напрямках державної політики, показавши певний прогрес у боротьбі з корупцією, продемонструвавши, що ми можемо відповідати окремим стандартам Європейського Союзу, наприклад, у сфері управління кордонами, міграцією, безпеки документів, протидій дискримінації багатьом іншим питанням. Оскільки наша країна мусила підтягнути ці критерії, це забрало у нас достатньо часу", — зазначила Ірина Сушко.

Вона також додала, що, "частину цього безвізового шляху ми перебували в режимі Віктора Януковича, який лише імітував готовність до змін, а не працював над ними. Враховуючи це, коли ми говоримо про свободу пересування, хотілось, щоб ми не забували про цей інший важливий вимір безвізового режиму, а саме — реформи, які були започатковані в рамках візової лібералізації, про процес змін і трансформації".

Читайте також — Качка: в інтеграції з ЄС Україна не гальмує, а набрала високу швидкість

Виконавчий директор ГО "Європа без бар’єрів"наголосила на тому, що на сьогодні не всі українці можуть поїхати закордон, у зв’язку з фіна носом станом.

"Наразі ми можемо насолодитись цим безвізовим режимом, оскільки більше 8 мільйонів українців отримали біометричні паспорти, який і уможливлює  користування безвізовим режимом. Водночас менша частина все ж не скористалась безвізовим режимом,тому що не всім він поки по кишені.  Тому в цьому аспекті нам потрібно це багато працювати, наприклад, з сферою економіки, щоб в українців була фінансова можливість поїхати", — пояснила Сушко.

Читайте також — В ЄС є розбіжність у бюрократичному підході — експерт

Нагадаємо, 17 травня Україна підписала з Європейським Союзом угоду про безвізовий режим. 11 червня 2017 року ця угода набула чинності.

Прослухати повну версію розмови. 

Джерело фото: Радіо Свобода