В ЄС є розбіжність у бюрократичному підході — експерт

В ЄС є розбіжність у  бюрократичному підході — експерт

З боку Європи також немає чіткого визначення, що саме нам необхідно зробити, тобто є розбіжність у  бюрократичному підході, переконаний головний спеціаліст сектору зовнішньоекономічної безпеки відділу економічної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" він прокоментував звіт про виконання Україною умов асоціації, оприлюднений Європейським Союзом.

"Зараз всі готуються до 17 грудня, адже тоді в Брюсселі пройде засідання Ради Асоціації, де буде підведення певних підсумків роботи. Що стосується документа, який був оприлюднений минулого тижня, там дійсно аналізується, наскільки Україна виконує угоду про асоціацію. Зазначається, що поруч з певними успіхами України, є й відставання, наприклад, у митному питанні", — прокоментував Іван Ус.

Він зазначив, що український парламент не має чіткої проєвропейської позиції.

"Адже певні наші зобов’язання, відповідно до угоди про асоціацію, що стосуються змін законодавства, не були підтримані парламентом. Навіть на офіційному сайті Верховної Ради вони значаться як відхилені. Також є відсутність єдиного підходу до того, наскільки ми успішні у виконанні домовленостей, оскільки дані уряду і громадськості відрізняються", — пояснює експерт.

Також Іван Ус наголосив, що саме з боку Європи також немає чіткого визначення, що саме нам необхідно зробити.

"З боку Європи також немає чіткого визначення, що саме нам необхідно зробити. Тобто є розбіжність у  бюрократичному підході", — зазначив Ус.

Нагадаємо, Європейський Союз опублікував звіт про виконання Україною умов асоціації. У звіті вказується, що Україна досягла важливого прогресу у реформах, але слід посилити виконання низки тих реформ, особливо у судовій системі і боротьбі з корупцією, щоб українці могли повністю скористатись вигодами угоди про асоціацію між Україною та ЄС і глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі.

Політичну частину Угоди про асоціацію України з ЄС було підписано 21 березня 2014 року, економічну частину — 27 червня 2014 року.

Прослухати повну версію розмови.