Рада не зняла недоторканність з нардепа Березкіна

Рада не зняла недоторканність з нардепа Березкіна

Верховна Рада не підтримала зняття недоторканності з народного депутата з групи "Воля народу" Станіслава Березкіна.

Як повідомляє офіційний веб-портал Ради, за надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Березкіна проголосували 160 депутатів за мінімально необхідних 226. 

Під час виступу у Раді Станіслав Березкін назвав подання "поганим детективним романом", де домисли і немає фактів підтвердження вчинення ним злочинів. За його словами, детективи намагаються представити його фірму як компанію-одноденку і звинуватити у тому, що його компанія вивела кошти, які були надані за рахунок кредитування Ощадбанком. Березкін стверджує, що після виведення коштів, вони повернулися через 2,5 місяця на той же рахунок у тому ж банку.

Напередодні регламентний комітет Верховної Ради підтримав подання генпрокурора про притягнення до кримінальної відповідальності Станіслава Березкіна, проте не підтримав подання щодо затримання і арешту депутата, оскільки в комітеті  подання на Березкіна вважають недостатньо вмотивованим та необґрунтованим.

7 листопада генпрокурор Юрій Луценко подав до Верховної Ради України подання про надання на Березкіна. Як заявив Луценко, депутату інкримінують правопорушення за статтями 191 (розкрадання), 209 (відмивання), 364 (зловживання) і 366 (підробка документів) Кримінального кодексу.

У жовтні у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що за підозрою у заволодінні 20 мільйонами доларів державного банку затримано та повідомлено про підозру низці посадовців "Ощадбанку" та підприємств групи "Креатив".
 
За даними слідства, протягом вересня 2013 – січня 2014 років бенефіціарні власники групи "Креатив", діючи за попередньою змовою з службовими особами ПрАТ "Креатив", службовими особами АТ "Ощадбанк", ТОВ "ЗМЖ", працівниками ПАТ "Креатив Груп" і ТОВ "Кредитне Брокерське Агентство", заволоділи коштами, отриманими ПрАТ "Креатив" в АТ "Ощадбанк" за договором кредитної лінії в сумі 20 мільйонів доларів.