Предстоятеля для української церкви оберуть на об'єднавчому соборі — Філарет

Предстоятеля для української церкви оберуть на об'єднавчому соборі — Філарет

Обрання Предстоятеля для єдиної помісної Української православної церкви відбуватиметься на соборі після того, як на ньому буде проголошене і утверджене церковне об'єднання.

Про це повідомив Святійший патріарх Київського і всієї Русі-України Філарет на своїй сторінці у Facebook.

Філарет наголосив, що самовисування кандидатур на предстоятельство в церкві не допускається канонами, але стало відомо, що єпископат УПЦ Київського патріархату пропонуватиме його кандидатуру для обрання главою новоствореної церкви.

Докладніше — Об’єднання українських православних церков відбудеться добровільно

"Я дякую єпископату за висловлення довіри до мене, так само, як вдячний за потужну підтримку з боку повноти Київського патріархату і всього суспільства. Зараз у мене є сформоване бачення того, як далі треба діяти, і про нього через наше особисте спілкування знають наші партнери з діалогу, що триває. Запевняю, що в рамках цього діалогу ми дотримувалися і будемо дотримуватися взятих на себе зобов‘язань так само, як і його інші учасники", — зазначив Філарет.

Раніше повідомлялося, що об'єднавчий собор української православної церкви відбудеться в грудні 2018 року.

Нагадаємо, 17 квітня президент України Петро Порошенко повідомив про свій намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати Томос про єдину помісну православну церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.
 
19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні.

Священний синод Вселенського патріархату 11 жовтня вирішив продовжити процедуру надання Томосу Україні. Також синод визнав незаконною анексію Київської митрополії у 1686 році і зняв з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета анафему.