Експерт пояснив, чому в Україні тричі відтворювалися революції

Експерт пояснив, чому в Україні тричі відтворювалися революції

Директор Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов та політичний експерт, публіцист Костянтин Матвієнко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" пояснили, чому в Україні відбулося три революції і які їх наслідки.

"Ті процеси, які почались в 1990, 2004 та 2013 роках, тривають і досі. Це відтворення того, що рухало людьми. 1990 року відбулась Революція на граніті. В 2004 році люди вийшли, аби захистити свій вибір. Пам’ятаємо, яким чином Віктор Янукович спотворив результати. Думаю, що без нас Верховний Суд не виніс би рішення. А в 2013 році Янукович просто торгувався за євроінтеграцію. Ми вийшли, тому що нас намагалися обдурити. Після того, як події почали мати незворотній характер, після побиття студентів, ми виходили за себе, оскільки не хотіли жити в тюрмі, в тих умовах, в яких ми перебували", — зазначив Валерій Димов.

Костянтин Матвієнко наголосив, що у всіх трьох революцій є кілька спільних рис.

"Передусім, по обидві сторони барикад, з одного боку, є правлячий клас, з іншого — самоогранізоване пасіонарне енергійне українське суспільство. Революції у нас тричі відтворювалися, тому що по обидві сторони барикад не змінилися суб’єкти. 1990-1991 роки — Україна проголосила незалежність, але та сама партійна номенклатура зуміла лишитись при владі. І вони завжди вміли самовідтворитися. Такий баланс взаємин спричинив становлення українського олігархату. Українська олігархія своїми коренями йде в часи партійної номенклатури", — зазначив Матвієнко.

"Всі п’ять наших президентів були членами Комуністичної партії. Ющенко, скориставшись пасіонарністю громадян під час Помаранчевої революції, фактично так само, як і Леонід Кучма, тримав олігархічну систему, доки не передач булаву правління Януковичу. Янукович її ще краще організував. Коли команда Януковича зрозуміла, що рух в Європу не дасть Януковичу виграти вибори, а їх виграє Тимошенко, вони зробили розворот на 180 градусів. І цей віраж спричинив Революцію Гідності", — додав політичний експерт.

Матвієнко також додав, що "в агресії Російської Федерації щодо України величезна роль тодішньої правлячої еліти на чолі з Януковичем. Революція Гідності перемогла, хоч Україна і зазнала агресії. Але після приходу нової влади, ми маємо збереження тієї самої системи, яка і породила три попередні революції".

Костянтин Матвієнко вважає, що оскільки компетенція влади в умовах олігархії деградує, "як наслідок, ми маємо депопуляцію, виснаження виробництва, скочування до сировинно-аргарного виробництва, агресію, збільшення смертності, а також комунальний колапс".

Нагадаємо, що 21 листопада — День гідності і свободи і 5 років від початку Євромайдану і 14 років Помаранчевій революції.

Прослухати повну версію розмови.