"Ми пам’ятаємо! Ми сильні!" — як в Україні планують вшановувати жертв Голодомору

"Ми пам’ятаємо! Ми сильні!" — як в Україні планують вшановувати жертв Голодомору

В останню суботу листопада вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Цієї суботи, 24 листопада, будуть 85-ті роковини цих подій. З гостями студії в програмі "Імператив" ми обговоримо заходи, що відбудуться безпосередньо 24 листопада та ті, які розпочалися напередодні.

"Ключове гасло всіх заходів "Ми пам’ятаємо! Ми сильні!". Пам’ять про Голодомор є тією пам’яттю, що нині єднає українців, які живуть у нашій державі та за її межами. Вона стала важливим елементом національної ідентичності. Як показують соціологічні дослідження, 80 відсотків українців вважають Голодомор геноцидом. Ця пам’ять є важливою як застереження щодо того, що може статися з народом, який не зумів відстояти свої свободи. Ми не забули жахи 1932-1933 років, тому сьогодні готові захищати власну незалежність, — розповів голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Директор представництва Світового конгресу Українців в Україні Сергій Касянчук зауважує, що діаспора однією з перших почала говорити про Голодомор у світі.

"Завдяки цьому відбувається значно більший розголос наших акцій. Цього року, ми об’єдналися з Міністерством закордонних справ України, з Інститутом нацпам’яті та з Національним музеєм "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні". Діаспора ініціювала міжнародну акцію "Запали свічку пам’яті" 1 вересня, за 85 днів до річниці. Саме в цей день, останньою запалять свічку пам’яті в столиці. Дуже багато країн долучилося до акції, серед яких: Білорусь, Туреччина, Італія, ОАЕ, Китай, Азербайджан, Вірменія, Люксембург, Німеччина та інші. Важливо, що на всіх континентах знають про велику трагедію українського народу", розповів Сергій Касянчук.

Директорка Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" Олеся Стасюк пояснила, чому акція стартувала саме 1 вересня.

и почали акцію до 85 річниці спільно зі світовим конгресом, Інститутом національної пам’яті, Міністерством закордонних справ 1 вересня, за 85 днів до дати. Саме 1 вересня діти йдуть до школи, отже в цей день було варто згадати тих, що помер, тих, в кого не було дитинства через пережитий Голодомор", — розповіла Стасюк.

За її словами, також у вересні-жовтні презентували виставки: "Голодомор мовою чисел" та "Вкрадене дитинство".

"Сьогодні розпочався семінар для адміністрацій київських шкіл з питань Голодомору. Тиждень назад стартував перформанс "Ті, що блукають", який триватиме до 24 листопада. Крім того, нам вдалося вийти за межі музею й створити проект спільно з метрополітеном. В середу, 21 листопада почне курсувати особливий потяг. Назва проекту "Потяг української ідентичності". Ми хотіли в ньому показати надбання нашого народу до 30-х років та те, що ми втратили через геноцид, який вчинений комуністичним режимом," — додала вона.

Співкураторка виставки "Ґарет Джонс. Щоденник" Анастасія Гайдукевич анонсувала відкриття 20 листопада у Києві виставки, на якій, серед іншого, продемонструють документальні фото і відео. 

дея полягає в наступному: ми хотіли розказати про Ґарета Джонса як про людину, яка приїздила до Радянського Союзу зі своїми ілюзорними уявленнями про цю державу й був вражений реальним станом подій. Він публічно сказав закордоном про злочин, який відбувався в Україні в ті роки. З документів відомо, що світ знав про трагедію, але не реагував. Ця правда важлива й з позиції сучасних подій. Завтра, 20 листопада о 19.00 ця виставка відкриється в столичній галереї "Лавра". Ми намагалися зробити її мультимедійною, хочемо показати документальні фото і відео 30-х років", — розповіла вона. 

Нагадаємо, що 24 листопада до річниці Голодомору відбудеться хвилина мовчання та акція "Запали свічку".

Ведуча: Юлія Чаплінська

Прослухати детальніше можете за посиланням