Рябцев: проблеми теплопостачання виникли через зміни в законі

Рябцев: проблеми теплопостачання виникли через зміни в законі

Проблеми теплопостачання виникли через вилучення положень з відповідного закону, який передбачав, що постачання газу для теплокомуненерго має здійснюватися не нижче, ніж технологічний мінімум, переконаний провідний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував, чому в деяких українських містах було відсутнє тепло на початку опалювального сезону.

"Про проблеми, які можуть виникнути в містах знали і на рівні уряду, і на рівні обласних державних адміністрацій, і на рівні місцевої влади. Щонайменше у вересні після чергової наради в Кабінеті міністрів віце-прем’єр-міністр України сказав про те, що його непокоять лише три населені пункти, серед яких були Шепетівка і Сміла. Тобто ті проблеми, які зараз виникли не є новими", — зазначив Геннадій Рябцев.

Читайте також Харченко: місцева влада не займається вирішенням проблеми теплопотачання 

Провідний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень розповів, що "проблеми виникли передусім через те, що було вилучено з закону України про теплопостачання один з принципів державної політики, який полягав в тому, що протягом опалювального сезону постачання газу для теплокомуненерго має здійснюватися не нижче, ніж технологічний мінімум, для того, щоб нормально функціонували мережі".

Він також додав, що "це положення було вилучено, і через це ті документи, які приймалися після цього, після 2015 року, не містили цю умову як обов’язкову. Компанії, які постачають газ населенню, підприємствам теплокомуненерго, отримали можливість  вимикати постачання газу за борги. Наразі ми маємо щонайменше 22 підприємства, які мають великі боргові зобов’язання, але вони до початку опалювального сезону ані сплатили борги, ані реструктуризували їх. І "Нафтогаз" вимкнув подачу газу".

Нагадаємо, що станом на 14 листопада у Смілі, Шепетівці та Кривому Розі було відсутнє теплопостачання. Через це Сміла і Шепетівка оголосили надзвичайний стан.

Прослухати повну версію розмови.