Економічні відносини з тимчасово окупованими територіями потребують врегулювання — активіст

Економічні відносини з тимчасово окупованими територіями потребують врегулювання — активіст

Україна повинна виробити чітку стратегію по відношенню до виплати пенсій своїм громадянам на окупованих територіях. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі Плюс-мінус висловив політичний експерт Володимир Цибулько.
 
“Ми мали дивні прецеденти, коли люди на окупованій території входили в так звані органи місцевого самоврядування, були активістами проросійських організацій, але не забували приїздити на українські території і отримувати свої пенсії. Це справді було дико, особливо для людей з українського боку, які підозрювали, що окрім українських пенсій, якими б невеликими вони були, люди на окупованих територіях отримують ще й російські виплати. До того ж, на Україну рано чи пізно буде перекладено сплату за спожитий газ, електроенергію і воду на окупованих територіях. Тому для багатьох це дражливий момент і держава повинна якось заспокоїти своїх громадян, платників податків і виробити чітку стратегію по відношенню до спожитого газу, виплати пенсій і так далі. Справді люди цю пенсію заробили, тобто не виплатити її неможливо, але оскільки ці гроші зміцнюють квазідержавність окупантів, ми повинні знайти ті форми, які б або дозволяли витрачати гроші на підконтрольній Україні території, або потрапляли туди лише у вигляді товарів”,—вважає експерт.
 
В той же час, співзасновник громадської організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендеc вважає, що питання виплат пенсій та інші економічні відносини з непідконтрольними територіями потребують додаткового врегулювання.
 
“В жодному випадку не можна припиняти виплату пенсій жителям непідконтрольних територій. Але питання пенсій і інших економічних взаємовідносин з тимчасово окупованими територіями потребують врегулювання. Треба чітко усвідомлювати, що на непідконтрольних територіях живе більше 3 млн наших спів громадян, тобто громадян України, і абсолютна меншість з них брали участь в якихось військових діях проти України чи працюють в органах влади цих державних утворень. Переважна більшість — це звичайні мирні люди, громадяни України і наша держава має їх захищати”, — вважає Енріке Менендес.
 
Нагадаємо, 11 на тимчасово окупованих територіях Донбасу відбулись псевдовибори “народних рад” та “голів республік”. Про невизнання голосування заявили більшість партнерів України та найвпливовіші міжнародні організації.
 
Слухати повну версію.