Ракети з Сектору Газа не несуть серйозної загрози для Ізраїлю — експерт

Ракети з Сектору Газа не несуть серйозної загрози для Ізраїлю — експерт

Рух ХАМАС, що контролює Сектор Газа володіє потужним ракетним арсеналом, однак це озброєння не несе серйозної загрози Ізраїлю. Таку думку в ефірі Українського радіо  в програмі Міжнародний контекст висловив фахівець із міжнародної політики аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ілія Куса
 
“В Сектор Газа багато років контрабандою завозяться ракети або через синайську пустелю на території Єгипту, яка мало контролюється владою, або іншими шляхами через палестинські території. ХАМАСу в різні часи постачали зброю дуже багато регіональних гравців: Іран, свого часу Катар, я думаю, що він досі її постачає, Туреччина і Судан. Тим не менш, вони не є великою загрозою для Ізраїлю, оскільки в Ізраїлю є армія і система протиракетної оборони настільки розвинена, що це не є дуже серйозною проблемою”, — зазначив Ілія Куса. 
 
Експерт зазначив, що на озброєнні в ХАМАС окрім саморобних ракет малої дальності, що виробляються прямо в Секторі Газа, є переважно радянська зброя. 
 
“Ракети швидше за все радянського виробництва, випущені на російських заводах, оскільки свого часу більшість арабських урядів купували зброю радянського виробництва, за виключенням Саудівської Аравії чи того ж Ізраїлю, які закуповують зброю в європейських країнах або США, але навіть вони, коли постачають зброю, до прикладу антиурядовим угрупованням в Сирію, скуповують радянську, або югославську стару зброю”, — зазначив Ілія Куса.
 
Нагадаємо, Ізраїль стоїть на межі війни з ХАМАСом — палестинським угрупуванням, що контролює Сектор Газа. Палестинці 12 листопада нанесли з сектору ракетний удар по території Ізраїлю. Було випущено більше сотні ракет. Ізраїль у відповідь наніс масований удар, однак прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху відмовився проводити повномасштабну військову операцію. Протестуючи проти цього міністр оборони Авігдор Ліберман подав у відставку. Таким чином Ізраїль опинився на грані політичної кризи. 
 
Слухати повну версію.