Panivalkova: "Національностей і мовних бар’єрів не існує"

Panivalkova: "Національностей і мовних бар’єрів не існує"

Цієї неділі, 18 листопада, у столичному клубі ATLASвідбудеться великий сольний концерт гурту Panivalkova.Чого чекати від концерту та які сюрпризи готує колектив для слухачів, учасниці гурту розповіли в ефірі День Про.

В’ячеслав Ільїн: – Спеціальним гостем вашого концерту стане індійський мультиінструменталіст Дрю Нанку. Свого часу він приєднався до запису вашої пісні "космополітік".

Ірина Лузіна, Panivalkova: – Так, Дрю дуже крутий чувак. Він співає, він грає на дуже багатьох інструментах. До цього всього він ще й викладає в консерваторії в Амстердамі класичну індійську музику. Він подорожує світом, і дуже часто в подорожах дає майстер-класи, на одному з яких, в Києві, ми й познайомилися.

У нього є хаус-альбом, він його презентував у нічному клубі в Амстердамі. Це смішно і круто водночас. Він дуже крута людина, і дуже сміливий до експериментів.

На фото: Дар'я Пугачова, Ірина Кульшенко

Ганна Матвійчук: – От ми згадали про "космополітік", розкажіть про цю пісню. Ми знаємо, що там звучить чотири мови, у тому числі вигадана мова.

Ірина Кульшенко, Panivalkova: – Вигадана мова називається panivalkova. У записі цієї пісні, у форматі лайв, взяло участь десь 15 музикантів. Це флейта, альт, віолончель, джембе (різновид західноафриканського барабана – ред.), табла (індійський ударний музичний інструмент – ред.), бас, укулеле (гавайська чотириструнна гітара – ред.), кахон (перкусійний інструмент у вигляді дерев’яної коробки – ред.) та інші. Тобто багато всього намішано.І ще були запрошені наші друзі, які співали "уатамана, уатамана", тобто десь там було на записі людей 50, не рахуючи команди.

Це було дуже важко. Просто коли всі грають разом, це ж треба по звуку правильно все налаштувати, щоб один одного чути. У нас з Дрю не було репетицій взагалі, він приїхав з літака на бал, як кажуть. Він імпровізував, і ми мали підлаштовуватися.

Дар’я Пугачова, Panivalkova: – Індійська музика будується на імпровізації. Тому ми його намагалися підлаштувати під нашу форму, але це неможливо. І кожен дубль був зовсім інший. Ми вибрали дубль, де він найкраще заспівав, і всі гарно зіграли. І це був якраз той дубль, коли всі розслабилися і просто отримували задоволення від музики, і вже не намагалися щось контролювати.

ІЛ: – Тобто в Атласі, як ви розумієте, він теж буде багато імпровізувати, і ми навіть самі не знаємо, що там буде відбуватися.

ГМ: – Чи будуть на сольнику якісь нові композиції?

ІК: – У нас буде композиція "Осінь довга", яку ми зробили для передачі Фольк-music. Це була така ідея поєднати традиційні українські колективи. І у нас був колектив бабусь "Полісяночка", які разом збиралися, щоб співати. Ми взяли їх пісню "Осінь довга" і зробили сучасний варіант.

Ми дуже хвилювалися, як вони сприймуть нашу версію. Але вони сказали, що ми дійсно відчули цю композицію і передали її так, як вони б не змогли. Але ми, звичайно, не можемо її заспівати так, як вони це роблять.

ВІ: – Нещодавно ви записали спільну пісню з німецькимгуртомDie Höchste Eisenbahn. Що зробило можливою таку співпрацю?

ІК: – Цієї весни ми поїхали в тур завдяки Goethe-Institut. Вони обрали один гурт з України – нас, і один гурт з Німеччини – DieHöchste Eisenbahn. Ми навіть не знали, хто це. Але коли ми поїхали в тур, ми зрозуміли, що ми дуже одне одному підходимо. Вони так само створюють музику, як і ми, вони жартують так, як ми. Вони виступають і спілкуються дуже схоже на нас. Ми вирішили продовжити ці стосунки і написати спільну пісню.

ІЛ: – Ми їздили в Берлін до них, до їхньої студії, де записали спільну українсько-німецько-англійську пісню "Forfriends", і ми навіть самі не знаємо, які там будуть слова від хлопців. Бо ми записали свою частину українською, а вони мають зімпровізувати щось своє німецькою. Тобто для нас це теж буде сюрприз.

Ми розуміємо, що немає різниці між національностями. Це одна з основних ідей нашого колективу, що немає національностей, немає якогось мовного бар’єру. Просто ми відчуваємо цих чуваків, наче вони наша рідня. Ніби ми просто довго не бачилися і от нарешті зустрілися.

На фото: Дар'я Пугачова

ГМ: – Ми чули, що ви даєте своїм інструментам імена…

ДП: – Є Алевтина – це наша гармонь. Вона така капризуля, якщо вона не хоче, щоб там нота "мі" грала, вона її не грає. Ще є флексатон (язичковий ударний музичний інструмент – ред.) Ілюша, металофон (металічний ударний інструмент, подібний до ксилофона – ред.) Себастьян. Його ми рідко називаємо на ім’я. Індійська фісгармонь (язичковий клавішний музичний інструмент, за звучанням подібний до органу – ред.) Радхаріні.

ВІ: – У яких найбільш дивних місцях вам доводилося виступати?

ІЛ: – У місті Бремергафен, це місто в Німеччині, є клуб, зроблений зі стайні. Тобто багато-багато років тому там була стайня, вони зробили з неї клуб, але деякі предмети від стайні залишили в залі. Там дуже приємно виступати, там гарний звук, прикольна аудиторія і класні організатори.

Ще ми виступали на кораблі, там була морозильна камера для м’яса, з якої зробили клуб. Тобто весь корабель – це клуб, і ми виступали в морозильній камері.

На фото: Ірина Лузіна

ГМ: – Ми знаємо, що у вашого концерту 18 листопада буде благодійна місія. Кого будете рятувати?

ДП: – Ми допомагаємо Центру Адопції Кото-Ярмарок підтримувати котиків, які у них живуть. Вони про них піклуються, лікують їх і шукають людей, які візьмуть цих котиків до себе додому. Тому 10% від перших ста квитків підуть на розвиток цього Центру. Також ми продаватимемо мерч, такі котячі вушка і наші фотографії з котиками, зароблені гроші також підуть на рахунок Центру.

ІЛ: – У нас у всіх є котики, у когось з вулиці, або, наприклад, Ірина (Кульшенко – ред.) кішка – це донька моєї, вуличної. Тобто ми всі родина, і ми піклуємося про них саме через те, що ми відчуваємо, що це таке – забрати когось з вулиці і дати йому шанс. І ми бачили, як про котиків піклуються у Центрі Адопції. Вони зробили для них бокси, в кожного кота є своя окрема квартирка. Там є їжа і все необхідне, але їм все одно сумно без людини.

Приходьте на наш концерт 18 листопада в клубі Атлас! Ви побачите гурт Panivalkova в нових костюмчиках. Цей концерт присвячений котикам. З нами буде виступати супер-котик, індійський мультиінструменталіст Дрю Нанку.

 

Слухайте більше в ефірі Радіо "Промінь"!

 

Матеріал підготувала Анастасія Руссу