Щодня КПВВ в Станиці Луганській перетинають до 15 тис людей — голова РДА Юрій Золкін

Щодня КПВВ в Станиці Луганській перетинають до 15 тис людей — голова РДА Юрій Золкін

Голова Станично-Луганської районної державної адміністрації Юрій Золкін в ефірі Українського радіо у програмі Форпост розповів про те, як живе прифронтове містечко та які проблеми непокоять місцевих жителів. 
 
Якби вас попросили перелічити найактуальніші на даний момент проблеми Станиці Луганської, що б ви назвали?
 
— Як райцентр, так і весь район живе звичайним життям, майже звичайним, як і інші населені пункти України, але є деякі відмінності. Перша з них — це дуже близька війна. Якщо в Києві або Полтаві війна теж є, але вона далеко. У нас вона тут і прямо зараз. Цей баланс зберігається тільки тому що представники збройних сил України міцно тримають оборону, але обстріли не вщухають ніколи, майже кожного дня є поодинокі постріли снайперських груп,  обстріли з підствольних і автоматичних гранатометів. 
 
Дуже велика відмінність — це КПВВ. Щодня до 15 тис. людей його перетинають в одному чи в іншому напрямку. Переважно це мешканці окупованих територій, які приходять на територію, яку контролює українська влада, для того, щоб отримати пенсії, придбати продукти харчування і інші товари, дуже великим попитом користуються ліки, яких не вистачає на окупованих територіях.
 
Окрім того, люди, які мешкають глибоко в тилу на території України, іноді їздять на окуповану територію задля того, щоб навести лад у своєму житлі, або привезти своїх рідних людей. 
 
Чи тепло у школах і дитсадках? Чи всі вони працюють?
 
— Всі дитсадки, школи та лікарні опалюються в штатному режимі. Все працює і якщо б не війна було б дуже добре. В кожному селі відбувається дуже багато речей. Зараз в Станиці Луганській наше комунальне підприємство завдяки підтримці Фонду регіонального розвитку отримує нову техніку, яка в тому числі буде обслуговувати Станицю та дороги по району. Тому сподіваємось, що зима мине без несподіванок.
 
Як у вас з інформуванням населення? Чи працює телебачення та радіо? 
 
— На жаль ми приймаємо стійкий сигнал тільки тоді, коли на окупованій території зникає електроенергія і перестають працювати передавачі, які транслюють з окупованої території. Тоді сигнал дуже потужний, телеканали і радіо приймаються. Той передавач, що знаходиться в Луганську  ми бачимо в прямій видимості. Він транслює російські та окупаційні канали. Ті ж передавачі, що транслюють український контент, знаходяться далі вглиб району, тому сигнал не дуже потужний в Станиці Луганській, але тилові населені пункти району приймають і Українське радіо, і телевізійні програми. 
 
Відомо, що у вас не надто сприятлива екологічна ситуація. Розкажіть про це детальніше.
 
— Раніше, до війни всі побутові відходи з Станиці Луганської та найближчих населених пунктів вивозилися на полігон біля населеного пункту Олександрівка поблизу Луганська. Зараз ця територія окупована. Вивозити побутове сміття в Старобельськ або інший населений пункт дуже далеко — більше 100 кілометрів. Тому я дуже вдячний уряду, за те що він нас підтримав через Фонд регіонального розвитку. 
 
Зараз відбувається придбання трьох величезних машин ємністю 12, 14 та 18 кубічних метрів, які будуть вивозити сміття. Причому вони можуть пресувати сміття. Окрім того, в Станиці Луганській ми розпочали роздільний збір сміття. Комунальне підприємство райцентру вже придбало прес, який пресує пластик, зокрема пластикові пляшки для того, щоб зменшити об'єм і було можливо з плюсовою рентабельністю відправляти відправляти і продавати пластик. Плюс, зараз долучилось приватне підприємство, яке почало закуповувати у людей відходи паперу.  Також ми шукаємо партнерів, які б закуповували скло. Сподіваюся на те, що і з цим питанням ми також наведемо лад, не зважаючи на те, що у нас війна дійсно дуже близько.
 
Слухати програму повністю.