Потрібно займатися медіаграмотністю населення — Світлана Остапа

Потрібно займатися медіаграмотністю населення — Світлана Остапа

У День народження Українського радіо в програмі "Права людини понад усе" говорили про виклики, що стоять перед журналістською спільнотою в Україні із заступницею голови Наглядової ради Суспільного мовлення Світланою Остапою.

Якщо дивитися на реформи, які були зроблені за рік, чим ми можемо пишатися?

— Можна похвалитися зовсім іншими новинами, тим, що канал став незалежним мовником. Це вже величезна корпорація, яка включає теле та радіо канали, налічує понад 4000 працівників. Хоч Суспільне й не було дофінансованим, однак ми вистояли, незважаючи на всі умови.

Є імовірність того, що депутати знижуть відсоток фінансування, який належить Суспільному?

— Це вже було зроблено в першому читанні. Закон передбачає фінансування в розмірі  0.2 відсотків на рік, на наступний ми  мали б отримати понад 1 мільярд 800 мільйонів гривень, однак 800 мільйонів уже пропонуються забрати на реформу охорони здоров'я. Але не можна підкошувати на самому початку становлення Суспільне мовленя.

 Чи сьогодні в Україні є загрози свободі слова?

— Загрози є майже завжди і майже у всіх країнах. Тренди змінюються, тепер ми маємо говорити про цензуру власників медіакорпорацій, про самоцензуру, про виклики, які почали з'являтися з популяризацією соціальних мереж. Додалися виклики пов'язані з війною та окупацією території. Є наші колеги, які сидять в російських тюрмах лише через те, що є українськими журналістами. Сьогодні існує фізична загроза журналістам, які мають нести цю свободу слова. Питання свободи слова тісно пов'язані з відповідальністю за ці слова, журналістам треба нести відповідальність за все, що вони пишуть чи говорять. Треба перевіряти та збалансовувати інформацію.  З поширенням соціальних  мереж розмиваються професійні стандарти та зникає відповідальність.

Багато сучасних медіа тяжіють до того, що журналістика атрибується до низки програм, які ведуть блогери, активісти, політичні діячі. Чи можна назвати це справжньою журналістикою?

— Не думаю, що це є журналістикою, скоріше піаром. Особливо, якщо це стосується політиків. Треба обов'язково сортувати новини.

Як розрізнити фейк?

— Потрібно займатися медіаграмотністю населення. Коли глядач буде знати, що інформація поширена на каналі того чи іншого олігарха, він почне розуміти, кому така інформація вигідна. Тому треба дивитися та слухати Суспільне, там кожен відповідає за свої слова та збалансовує інформацію.

Також, у студії були згадані імена тих, хто помер чи страждає через журналістську діяльність: Павло Шеремет, Георгій Гонгадзе, Роман Сущенко.

Ведуча: Ірина Славінська