Держава має сертифікувати альтернативи нікотину, аби зменшити шкідливий вплив куріння на населення — експерт

Держава має сертифікувати альтернативи нікотину, аби зменшити шкідливий вплив куріння на населення — експерт

У Міжнародний день відмови від куріння головний експерт з тютюнокуріння та електронних сигарет в Україні Олена Квашою розповіла про куріння та альтернативи нікотину. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" вона прокоментувала, які ефективні заходи мають бути проведені державою.

"У нас є позитивні зрушення в зменшенні куріння. Звичайно, без бажання кинути курити неможливо врешті-решт кинути. Проте мають бути й ефективні антитютюнові заходи", зазначила Олена Кваша.

Головним експерт з тютюнокуріння та електронних сигарет додала, що "на сьогодні у всьому світі, крім обмежуючих заходів та заходів заборони, які, безперечно, мають важливу роль у боротьбі з курінням, паралельно функціонує інший напрям, а саме — напрям допомоги людям, які курять. Цей напрям може бути реалізований у двох формах: допомога у відмові від куріння або зменшення шкоди від нікотину і пошук альтернативних засобів".

Також вона вважає, що "держава має взяти на себе зобов’язання сертифікувати продукти, які є альтернативами нікотину, аби зменшити шкідливий вплив куріння на населення".

Нагадаємо, 15 листопада — Міжнародний день відмови від куріння. В Україні щоденно курить більше 7 мільйонів дорослих,  водночас трохи більше 62% з них хочуть позбутись цієї тютюнової залежності. Але відсоток тих, хто назавжди кидає курити, невеликий.

Прослухати повну версію розмови.