"Детектор медіа" про законопроект щодо захисту інфопростору: це схоже на зазіхання на свободу слова

"Детектор медіа" про законопроект щодо захисту інфопростору: це схоже на зазіхання на свободу слова

Директорка Громадської організації Детектор.Медіа Галина Петренко прокоментувала законопроект щодо захисту інформаційного простору. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" вона розповіла, що цей законопроект не має бути схваленим, оскільки він суперечить юридичним канонам.

"Це достатньо небезпечний законопроект, навіть і не в передвиборчому процесі. Тому що, наприклад, якщо засоби масової інформації подадуть інформацію про іншу, протилежну сторону збройного конфлікту без емоційного навантаження, за новим законом це може бути протрактовано як інформаційна підтримка тероризму. А це взагалі за межею, і може вважатись зазіханням на свободу слова", — вважає Галина Петренко.

Вона також зазначила, що "те, що Верховна Рада хоче самостійно подавати на санкції до ЗМІ, це теж за межею, тому що так політики та держава будуть втручатися в діяльність ЗМІ, а це фактично не вписується в юридичні канони".

"Потрібно, щоб працював регулятор, тобто Національна рада з питань телебачення та радіомовлення. Також потрібно, аби працювали суди. В чинному законодавстві є достатньо підстав для того, щоб карати мовників, які розпалюють ворожнечу чи закликають до повалення державного устрою", — підсумувала директорка громадської організації.

Нагадаємо, що низка депутатів зареєстрували у парламенті проект закону, який називається "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору". Цей документ пропонує надати Верховній Раді України виключне право виносити на розгляд РНБО пропозицію щодо застосування санкцій до засобів масової інформації, мовників, теле- та радіоорганізацій та інших суб’єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, їх засновників, вигодоодержувачів, які є резидентами України.

Варто зауважити, що закон України про санкції допускає застосування спеціальних заходів до громадян України лише, якщо вони здійснюють терористичну діяльність. Зважаючи на це, автори законопроекту запропонували вважати елементом тероризму надання інформаційної підтримки терористичним організаціям, незаконним збройним формуванням, іншим суб’єктам, які здійснюють, беруть участь чи сприяють терористичній діяльності, окупації чи збройній агресії проти України. Така підтримка може полягати у створенні або поширенні інформації, що підтримує, пропагує, популяризує чи позитивно їх висвітлює.

Проти цього законопроекту вже виступили громадські організації.

Довідково. Галина Петренко — журналістка, медіаекспертка та директорка громадської організації "Детектор медіа". Вона відома як провідна оглядачка медіаринку в Україні, авторка понад 400 публікацій про державну політику в медіа сфері, членкиня дорадчих органів при основних державних інституціях у сфері медіа.