Рабовласництво у сучасному світі: експертка розповіла, як убезпечити себе від трудової експлуатації

Рабовласництво у сучасному світі: експертка розповіла, як убезпечити себе від трудової експлуатації

Завжди укладайте трудовий договір та перевіряйте інформацію про фірму, на яку працевлаштовуєтесь: Наталя Кулікова, координатор Північного регіону громадської спілки "Мережа правового розвитку" розповіла в ефірі Ранок Про, як убезпечити себе від трудової експлуатації.

Наталя Кулікова переконана, що абсолютного захисту від трудової експлуатації немає ні в кого

"Таке, насправді, може статися з кожною людиною у будь-який час і у будь-якій країні.  Якщо ми говоримо про Україну, то у будь-якому випадку при працевлаштуванні треба оформлювати всі документи, які відповідають законодавству. Вимагати інформацію про організацію, про вибір робіт, про оплату. Все має бути прописано в трудовому договорі, і людина має працевлаштовуватися офіційно, це єдине, що дає можливі гарантії, що людина не потрапить у таку ситуацію", – стверджує експертка.

Особливі ризики при цьому для українців криються у працевлаштуванні за кордон.

"Потрібно перевіряти ту інформацію, яку ти отримуєш. Договір має бути укладений тою мовою, якою володіє людина, і договори мають бути ідентичні, що англійською, що українською. Обов’язково потрібна трудова віза, а не будь-яка інша. Плюс якщо людина в Україні влаштовується на роботу за кордоном, вона обов’язково має перевіряти ліцензію організації, яка працевлаштовує її за кордоном, на сайті Міністерства соціальної політики", – наголошує Наталя Кулікова.

Для людей, які вже постраждали від  трудової або іншої експлуатації, є можливість отримати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, розповідає експертка.

"Цей статус дає можливість отримати певні види допомоги, в тому числі й одноразову грошову допомогу в розмірі 3 прожиткових мінімумів. Така людина може звернутися у будь-яку районну державну адміністрацію, або обласну державну адміністрацію, в відділ сім’ї молоді і спорту або в департамент соціального захисту населення, отримати цей статус, отримати грошову допомогу і через центри соціальних служб отримати психологічну, медичну або іншу допомогу", – розказала Кулікова.

Також постраждалий від торгівлі людьми може звернутися по допомогу до спеціалізованих громадських організацій, завершила експертка.

Нагадаємо,в Одеській області поліція звільнила 94 осіб, які потрапили у трудове рабство на сільгосппідприємство. Їх обманом заманювали на роботу спеціальні вербувальники.

Протягом шести місяців цього року було виявлено вже 186 фактів торгівлі людьми.

Фото pixabay.com

Матеріал підготувала Анастасія Руссу