Ієрархи УПЦ МП, які підтримують автокефалію, заявили про тиск з боку Москви — Цеголко

Ієрархи УПЦ МП, які підтримують автокефалію, заявили про тиск з боку Москви — Цеголко

Представники архієреїв Української православної церкви Московського патріархату, які підтримують створення в Україні єдиної церкви, зустрівшись з президентом Петром Порошенком, зірвали "російський сценарій".

Про це повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко у Фейсбук.

"Російський сценарій вчора було зірвано. Представники групи архієреїв УПЦ МП, які підтримують звернення до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії, зустрілися в Українському домі з президентом України", — заявив Цеголко.

За його словами, Петро Порошенко поінформував ієрархів про свої перемовини із Вселенським патріархом Варфоломієм, про угоду між Україною та Константинопольським патріархатом, і про готовність Вселенського престолу сприяти проведенню об’єднавчого Собору.

Ієрархи УПЦ МП, які готові приєднатися до творення єдиної церкви, розповіли президенту про безпрецедентний тиск Москви, який чиниться на них.

Як завувжив Цеголко, президент Порошенко запевнив, що українська держава захищатиме право священнослужителів і мирян на вільний вибір церковної юрисдикції. Він також розповів, що Вселенський патріарх зі свого боку, гарантує повний канонічний захист прибічникам автокефалії в Україні.

Читайте також — Об’єднання українських православних церков відбудеться добровільно

Як повідомлялося, Собор єпископів Української православної церкви московського патріархату наголосив, що процес надання Томосу про автокефалію є "штучним і нав’язаним ззовні".

Нагадаємо, 13 листопада була запланована зустріч єпископів із президентом України Петром Порошенком, ала вона була зірвана. Речник УПЦ КП Євстратій Зоря заявив, що Московський патріархат влаштував демарш. За його словами, керівництво Московського патріархату "подемонструвало всім, що воно, відчуваючи за собою "плече Москви", відверто зневажає не просто Петра Порошенка, а президента України і в його особі - державу, главою якої він є". Водночас в УПЦ МП заявили, що Порошенко відмовився провести з ними зустріч на території Києво-Печерської лавра.