Росії не вдалось легітимізувати своїх маріонеток в “ДНР” та “ЛНР” — Огризко

Росії не вдалось легітимізувати своїх маріонеток в “ДНР” та “ЛНР” — Огризко

Екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко в ефірі Українського радіо  в програмі Сьогодні.Ввечері прокоментував заяву президента Франції Еммануеля Макрона про створення Європейської армії, а також псевдовибори на окупованій Росією території Донбасу.
 
Чи можна сказати, що після тет-а-тет зустрічі Макрона і президента США Дональда Трампа вони узгодили, що створення Європейської армії можливо?
 
— Коли я прочитав цю інформацію ще кілька місяців тому, я сам собі поставив запитання. Будь-яке завдання переслідує певні цілі. Ні тоді, ні досі я не зрозумів, яка мета створення такої арміїі. Що потрібно Європі для того, щоб захиститися від потенційного агресора? При цьому ми всі розуміємо, якого агресора —  це Російська Федерація. Що означає створення європейської армії? Це означає, що кожна країна має виділити якісь військові контингенти для того, щоб вони мали спільне європейське командування командування, яке буде ними керувати. Сьогодні те саме є в рамках НАТО. Питається, а навіщо повторювати те, що вже функціонує. Мені здається, що правильно каже президент США: можливо треба підвищити свої внески в спільну оборону, зробити НАТО ще ефективнішим, ніж воно є сьогодні і тоді мати відповідь на запитання: як убезпечитися від ворога. 
 
Що може не влаштовувати Європу в питаннях діяльності НАТО?
 
— Європу може не влаштовувати те, що Трамп занадто жорсткий в своїх вимогах та хоче одразу і всього. Але якщо бути об'єктивними, в документах альянсу написано, що кожна країна-член НАТО має до 2% свого ВВП витрачати на оборону. На превеликий жаль, цього не відбувається. Сьогодні буквально 3 чи 4 країни можуть цим похвалитися. Всі інші опустили рівень до 1%, а інколи і нижче. Трамп каже: дорогі друзі, давайте будемо об'єктивними: ми вас захищаємо, а ви в цей час платите гроші за газ Москві, то як це можна поєднати? 
 
Минулої неділі також відбулись так звані "вибори" на окупованих Росією територіях Донбасу. Що може змінитися після них?
 
— Розумієте, в чому головна мета московських ляльководів? Вони вже 4 роки намагаються переконати світ, що насправді не вони є стороною конфлікту, а ці маріонетки, якими вони смикають як, вибачте, дурень сонцем. Тому мета цих псевдовиборів — у якийсь спосіб їх спробувати легітимізувати, тобто зробити їх начебто законними.
 
Ви чули реакцію цивілізованого світу: забудьте як фільм жахів. Тобто не буде ніякого визнання, ніяких розмов з цими, вибачте на слові, покидьками. Це маріонетки і всі це розуміють. Американці нарешті почали говорити про те, що ці території контролюються Росією, хоча це відомо всім і без цих заяв. Тому ця спроба не дасть жодних результатів. Наша мета, мені здається, що це зараз головна функція нашої зовнішньої політики на всіх рівнях — змусити Захід почати нарешті вживати таких заходів щодо Москви, щоб вона це максимально ніжно відчула.
 
Слухати програму повністю.