Джазмен Давидов: джаз перегукується з класичною музикою

Джазмен Давидов: джаз перегукується з класичною музикою

Про те наскільки джаз популярний в Україні, поєднаня джазу і класичної музики в ефірі радіо "Культура" в програмі "Музична сієста" розповів відомий харківський джазмен Сергій Давидов.

Як так сталося, що в родині непрофесійних музикантів у вас виникло захоплення музикою та джазом, зокрема?

— Хоча мої батьки й не були професійними музикантами, однак тато часто грав для себе на різних інструментах. Мій брат також захоплювався музикою. Крім того, були родичі, які причетні до музичної діяльності. Саме в дитинстві вирішив, що з музикою буде пов’язана моя професія.

Вчора відбувся концерт в Національній філармонії під назвою "В колі друзів". Розкажіть про нього детальніше

— Хоча назва концерту "В колі друзів", та зал не зміг би вмістити їх всіх. Вчора я грав з такими музикантами, як Ігор Закус, Лана Меркулова, Сергій Балалаєв.

Ви виступаєте в дуеті. Чи важко це?

— З Олександром Комоніком ми граємо в дуеті років 10-15. Основною складністю є те, що ми живемо в різних містах. Але коли збираємо разом, то дуже хочеться грати. Ми добре розуміємо інтонації один одного та ловимо їх в процесі гри.

Знаю, що ви граєте не лише джаз, а й класичну програму. На скільки перегукуються твори класичних композиторів із джазом? Кажуть, що музика Баха чудово лягає на джазові мотиви

— Я той музикант, котрий вивчав класичну музику й граю часто в академічній європейській традиції. Джаз перегукується з класичною музикою, бо вся музика є в одній сфері, проте з різними особливостями. Талановита музика може бути не лише в класиці або джазі. Щодо класичних композиторів та джазу, то ця тема є досить складною. Важко сказати, що один композитор підходить до джазу, а інший ні. Головне, щоб все те в музиці, що ми сприймаємо через себе не спотворювало оригінал.

За тиждень в Будинку актора відбудеться концерт. Розкажіть про нього?

— Так, в наступний понеділок планується концерт "Бах і джаз". Ми надихалися музикантами епохи Баха та ним самим та їхнім вмінням імпровізувати. Взагалі, творчість Баха стала величним культурним явищем.

Нагадаємо, що 19 листопада в Будинку актора відбудеться концерт, який присвічений творчості відомого композитора, проте наповнений імпровізацією та новим баченням.

Ведуча: Наталя Писанка

Прослухати детальніше можете за посиланням