Українська продукція в якості не поступається світовим аналогам – експертка

Українська продукція в якості не поступається світовим аналогам – експертка

Що таке ISOта чи гарантує позначка міжнародного стандарту на продукції реальну якість товару – про це в ефірі Ранок Про розповіла доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції НУБіП України Юлія Слива.

Міжнародна організація зі стандартизації(International Organization for Standardization, ISO – ред.), позначки якої ми звикли бачити на товарах, насправді не розробляє стандарти на продукти, ділиться Юлія Слива. Це пов’язано з тим, що характеристики продукції залежать від різних складових: сировини, технології виробництва, від кормів, якими годують тварин або від землі, на якій росте продукція. І в кожній країні ці показники відрізняються і врегульовуються внутрішніми державними стандартами (наприклад, ДСТУ в Україні).

"Тому ця міжнародна організація не розробляє стандартів на продукцію. Міжнародна організація зі стандартизації розробляє стандарти, які усувають так звані технічні бар’єри в торгівлі, тобто створюють спільні, загальні умови, при яких обмін будь-якою продукцією в будь-якій країні світу буде безперешкодний" – пояснює експертка.

Таким чином, міжнародні стандарти гарантують застосування підприємствами однакових методів дослідження, спільних одиниць вимірювання, щоб у подальшому ці показники можна було порівнювати та зіставляти.

Окрім того, зауважує Юлія Слива, позначка ISO напряму не стосується якості власне продукції.

"Ті позначки, які ми бачимо на продукції, вони не зовсім стосуються продукції, вони стосуються управління підприємством. І якщо ми бачимо, наприклад, позначку ISO9001, це означає, що на підприємстві ефективно функціонує система управління якістю. Але не якістю продукції, а якістю управління, що апріорі призводить і до підвищення якості продукції цієї організації".

Також Юлія Слива зазначила, що хоча міжнародні стандарти й не врегульовують якість продукції, в Україні діють державні стандарти (ДСТУ), які гарантують високу якість продукції. Більше того, українська продукція цілком конкурентоздатна і не поступається міжнародним аналогам.

"Гасло "Купуй і продавай українське!" має бути такою національною ідеєю. Тому що українська продукція нічим не поступається світовим аналогам і світовим трендам", – підсумувала експертка.

Нагадаємо, у 1990 році ініціативи Європейської організації якості був започаткований Всесвітній день якості. Його святкують у другий четвер листопада.

Також другий тиждень листопада прийнято називати Європейським тижнем якості. Щороку у цей час по всьому світі проводять різні заходи, покликані привернути увагу суспільства до питань якості продукції та послуг.

Слухай більше в ефірі Радіо "Промінь"!

 

Матеріал підготувала Анастасія Руссу