Віктор Ягун: інформація про статки керівників СБУ деморалізує особовий склад служби

Віктор Ягун: інформація про статки керівників СБУ деморалізує особовий склад служби

Замість того, щоб зобов'язати працівників СБУ подавати декларації, Верховний Суд України 5 листопада відправив справу щодо засекречення декларацій керівництва СБУ на новий розгляд. В ефірі Українського радіо у програмі Плюс-мінус генерал-майор запасу Служби безпеки України, колишній заступник голови СБУ,  український військовий і громадський діяч Віктор Ягун розповів, чи доцільно розкривати інформацію про статки керівництва СБУ, та яких наслідків це призведе.
 
Що означає це рішення Верховного суду? Система опирається?
 
— Там чітко показано, що рішення керівництва СБУ щодо електронних декларацій суперечить закону. У зв'язку з цим суд не міг прийняти однозначне рішення і потрібне додаткове розслідування. Разом з тим, система справді протидіє розкриттю цієї інформації і я думаю, що вона взяла паузу і відступила на крок назад.
 
Чи загрожує національній безпеці України відкриття декларацій керівництва СБУ?
 
— Я думаю, що нічого там загрозливого немає. В першу чергу, це загрожує керівникам, які намагаються приховати свої статки. Для того, щоб приховати ту інформацію, яка може бути справді небезпечною для їхньої безпеки, їх родин та безпечного існування структури, можна було б визначити людей, яким би довіряло суспільство, які б мали відповідні допуски. Вони б не розголошували цю інформацію, але разом з тим могли б мати доступ до декларацій, перевірити їх і сказати суспільству: там все нормально, ніяких проблем немає. В загальних рисах про витрати і статки можна було б сказати і це ніяк не зашкодило б безпеці цих осіб. 
 
Чи знайомі ви з закордонним доступом стосовно декларування своїх статків представниками спецслужб? 
 
— Там зовсім інша ситуація. Там людина починаючи заробляти гроші, або набуваючи якогось віку, не має значення, чи вона на державній посаді чи ні, ці звіти заповнює. Вони накопичуються в податкових адміністраціях. При цьому зрозуміло, що там не треба декларувати, на якій посаді ти знаходився. Якщо ця робота пов'язана з небезпекою для тебе та держави, то зрозуміло, о вона засекречується. Разом з тим, до неї мають доступ особи, які відповідно до своїх посадових обов'язків, повинні контролювати витрати доходи. Ці речі накопичуються із року в рік і коли в суспільства, або в судових органів виникає якесь питання, можна спокійно перевірити все твоє життя.
 
Як в середовищі працівників служби безпеки сприймають інформацію стосовно наявності статків нез'ясованого походження? Наскільки це дискредитує службу?
 
Це не стільки дискредитує службу, скільки деморалізує особовий склад. В службі безпеки завжди були декілька підрозділів, до яких люди з самого початку йшли не захищати державу, а заробляти гроші, не всі, але основна маса. Навіть коли кадровики спілкувалися з молодим співробітником, який тільки починав роботу, вони вже собі планували. Але були підрозділи, які не тільки не мали таких заробітків, а й існували апріорі для того, щоб захищати державу. Коли зараз, під час війни, випливає така інформація, то вона явно не допомагає співробітникам відчувати себе захищеними. Коли вони рахують копійки, намагаються піти на фронт, де можна заробити якісь фронтові — додаткові гроші, за рахунок служби в небезпечних умовах, а тут люди міняють машини щороку. 
 
Цього ж ніхто не приховує. Завжди було видно, які машини паркувалися під тими чи іншими підрозділами і всім зрозуміло, що так не може бути. Це дуже велика проблема. Її ніхто не приховував, але вона застаріла і всі просто сором'язливо ховали очі в землю. 
 
Слухати повну версію.