Бібліотекарка розповіла, якими книгами у дітей можна виховати любов до читання

Бібліотекарка розповіла, якими книгами у дітей можна виховати любов до читання

Бібліотекарка та письменниця Валя Захабура розповіла, якими книгами у дітей можна виховати любов до читання. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" вона зазначила, що оновлена шкільна програма зацікавлює дітей, але і батьки мають читати з дітьми та цікавитися дитячою літературою.

Про шкільну програму

Зараз шкільна програма змінюється, вводять нових цікавих авторів, сучасних авторів, нові цікаві твори, і діти починають з задоволенням читати рекомендовану літературу. Дітям стало це цікаво, тому що почали рекомендувати те, що реально є цікавим. Ці книги відкривають дітям зовсім інший світ.

До оновленої сучасної програми ввійшли і зарубіжні, і українські автори. До програми молодшої та середньої школи увійшли Іван Андрусяк, Олександр Гаврош, Сашко Дерманський, Марина Павленко, Леся Воронина. Діти почали отримувати задоволення читаючи.

Про зміну тематики та перехід на міську культуру

Порушуються теми дітей і дорослих, кохання, тема боулінгу. У книжках дитина шукає себе, тому що їй хочеться асоціювати себе з героями. З’явилось багато сучасних героїв, які не є суперменами, а які є абсолютно міськими дітьми. В нас стає все більш міська культура. Тема сільської України відходить. З’явилася література про сучасну Україну.

Про перекладну та українську літературу

Світ, який описує і перекладна, і українська література, уже є глобальним. Книги часто написані в одному ключі, вони підіймають подібні проблеми.

Про формування дитячого кола читання

На мою думку як бібліотекаря, шкільна програма — це чудово. Але якщо не читають батьки і якщо батьки не читають дитячу літературу, то дуже важко дитині включитися в сам процес читання. Діти пропускають цілий пласт казок лише тому, що дитина має читати сама, оскільки вже пішла до 1го класу. Але дитина ще маленька. Вона не готова читати і сприймати такі пласти інформації, які передбачені школою. Не всі можуть читати великий обсяг. Тому батькам потрібно читати разом з дітьми, а також цікавитися літературою, відповідною до віку їхньої дитини.

Прослухати повну версію розмови.