"Школа сімейного лікаря" надає лікарям освітні послуги та роз'яснення ─ координатор проекту

"Школа сімейного лікаря" надає лікарям освітні послуги та роз'яснення ─ координатор проекту

В Україні стартує Національний освітній проект для лікарів сільської місцевості "Школа сімейного лікаря". В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" координатор проекту "Школа сімейного лікаря" Євген Прилипко розповів про мету проекту та наголосив, що  організатори прагнуть залучити якомога більшість медичних фахівців.

"Специфіка сільської медицини достатньо складна. Вона відрізняється від міської. Є багато нюансів щодо організаційних питань, щодо моделі надання медичної допомоги, щодо певних аспектів телемедицини. Лікарі сільської місцевості справді потребують додаткової інформації та додаткових знань для того, щоб якісно надавати послуги на селі. На селі велика щільність населення і великі території, які має охопити лікар. Від цього і залежить, якими засобами він буде користуватися, чи буде в нього достатньо фінансів, транспорт, телемедичні пристрої", ─ зазначив координатор проекту.
 
Євген Прилипко розповів, що метою програми є надання лікарям освітніх послуг та роз'яснень.
 
"В рамках програми "Доступна медицина" забезпечується інфраструктура. Але для надання освітніх послуг, роз'яснень, мотивації лікарів, щоб вони отримали відповіді на ті питання, які їх хвилюють, потрібен додатковий курс, і програма "Школа сімейного лікаря" для лікарів сільської місцевості для цього і призначена", ─ пояснив експерт.

Він також наголосив на тому, що "проблема медичних працівників на селі існує. Відтак зараз на курсах ми чекаємо лікарів, які вже працюють в сільських амбулаторіях або планують працювати найближчим часом. Зараз відбувається пошук лікарів, і ця програма також призначена для того, щоб мотивувати лікарів працювати, в тому числі і молодь".  

Нагадаємо, що у країнах Європейського Союзу співвідношення медичних звернень становить 70% на первинну ланку, 30% ─ на вторинну. В Україні 80% пацієнтів отримують допомогу на другому та третьому рівнях, оминаючи первинну ланку. Відповідно 20% - це амбулаторії та сімейні лікарі.

Крім того, в Україні 2018 рік визначався як пріоритетний для реформування сільської медицини. В Міністерстві охорони здоров'я визначили 3 кроки, необхідні для поліпшення якості медичних послуг у сільській місцевості. По-перше, це залучення в села фахових лікарів. По-друге, це гідна зарплата і гідні умови роботи для лікарів: і кабінет, і сучасне медичне устаткування, і службовий транспорт. По-третє, це забезпечення гідних умов життя на побутовому рівні. На сьогодні передбачено 4 мільярди гривень на розбудову сільської медицини і різноманітні освітні програми, наприклад, "Школа сімейного лікаря".

Прослухати повну версію розмови.