Експерт розповіла, чи справді слід уникати жирної їжі

Експерт розповіла, чи справді слід уникати жирної їжі

Жирна їжа – профілактика запалень, небезпечна концентрація для організму чи оптимальне рішення? Чи справді слід уникати жирної їжі і купувати все знежирене? Як, урешті, уникнути проблем із обміном жирів? Що ж робити, аби не втратити баланс, відмовившись від частки калорійної їжі? Про грамотний розподіл поживних речовин у структурній ієрархії харчової піраміди, в ефірі радіо "Культура" розповіла біологиня Дар’я Озерна.

 

Не варто відмовлятися від жирів. Нам потрібні жири різного походження і холестерин. Якщо ми їмо різноманітну їжу і тваринні жири в тому числі, займаємося при цьому спортом, не маємо хвороб печінки, то рівень холестерину в крові буде здоровим. А ось смаження на рослинній олії не найздоровіше рішення. Під час нагрівання олії можуть ставати шкідливими, а їжа надто жирною.

 

Немає хорошого і поганого холестерину, це дві сторони одного процесу транспорту холестерину в крові. Важливий баланс. Без холестерину ми ризикуємо наразитися на безпліддя, авітаміноз та слабкий імунітет. Проблеми з тваринними жирами починаються тоді, якщо вони складають не верх харчової піраміди, а її середину, тобто ми їх їмо забагато.

 

Знежирені молочні продукти змушують нас переїдатиЗнежирені молочні продукти разом з калоріями втрачають вітаміни А і Д, тому не виникає відчуття ситості та змушує нас  переїдати. Метааналіз впливу знежиреної та жирної молочної продукції на вагу показав, що якщо не перевищувати норму калорій, то жирне молоко чи йогурт не вплинуть на вагу.

 

Не варто боятися жирної риби. Це наше джерело омега-3 та жирних кислот. 200-300 грамів риби й молюсків на тиждень забезпечують нас корисними жирами.

 

 

А ось смаження на рослинній олії не найздоровіше рішення. При нагрівання, олії можуть ставати шкідливими, а їжа надто жирною.