Українська армія входить до п’ятірки кращих армій Європи – експерт

Українська армія входить до п’ятірки кращих армій Європи – експерт

На початку тижня в мережі був опублікований рейтинг найсильніших армій світу Global Firepower, в якому Україна посіла 10 місце серед європейських країн. Що це за рейтинг та чому йому не варто довіряти – розповів в ефірі Ранок Про заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Водночас експерт переконаний, що українська армія зараз входить щонайменше до п’ятірки кращих армій Європи.

На фото: Михайло Самусь. Ресурс: youtube.com

 

Експерт наголошує:цей рейтинг є, перш за все, розважальним контентом, і формують його не фахівці.

 

"Це не рейтинг. Це просто згенерована якась інформація, причому незрозуміло, за яким принципом, незрозуміло, з яких джерел. Інформація, яка там міститься, вона не відповідає дійсності. Цю інформацію не можна використовувати як справжню і достовірну".

 

Однією з проблем рейтингу Global Firepower Михайло Самусь вважає відсутність логічної і аргументованої методології.

 

"Можна умовно поділити країни на ті, які воюють, і ті, які не воюють. Як в НАТО кажуть, Ready for peace (Готові до миру – ред.)і Ready for war (Готові до війни – ред.). Так ось українська армія – вона воює. Її неможливо порівнювати зі збройними силами Німеччини, чи збройними силами Польщі навіть", – звертає увагу експерт.

 

Михайло Самусь нагадав, що у 2014 році українська армія виявилась абсолютно неготовою до збройної агресії з боку російських збройних сил. Але оцінка боєздатності української армії і тоді була досить високою.

 

"Якщо б ми порівняли армію суто з тими цифрами, які дає цей сайт в 2014 році, то у нас теж була б армія на тому ж місці* (в рейтингу – ред.)", – продовжує експерт.

 

*Примітка редакції: В 2014 році в рейтингу найсильніших армій світу Global Firepower Україна посідала 21 місце у світі та 7 в Європі. У 2018 році – 29 у світі та 10 в Європі.

 

Михайло Самусь додає: хоча загалом рейтинг GlobalFirepower і не відповідає дійсності, українська армія дійсно є однією з найсильніших.

 

"Вона є передовою армією, яка воює зі збройними силами Російської Федерації. А збройні сили Російської Федерації відрізняються тим, що це збройні сили, які воюють з використанням гібридних методів. Гібридність полягає в тому, що вони використовують і технології шостого покоління, п’ятого покоління – це й безпілотники, і радіоелектронні засоби, – і при цьому підходи XVIII-ХІХ століття, коли вони можуть, грубо кажучи, закидати супротивника "м’ясом". До цього європейці і американці не звикли", – зауважує Самусь.

 

Дуже важливим, на думку експерта, є те, що українська армія витримала агресію російської армії – однієї з "найбільш агресивних і брутальних армій світу".

 

"Я вважаю, що українська армія зараз входить принаймні в п’ятірку кращих армій Європи", – підсумовує експерт.

 

Матеріал підготувала Анастасія Руссу