Демократи здобувають більшість у нижній палаті Конгресу — попередні результати виборів у США

Демократи здобувають більшість у нижній палаті Конгресу — попередні результати виборів у США

Попередні неофіційні результати голосування на проміжних виборах у США показують, що демократи отримують більшість у нижній палаті американського Конгресу — Палаті представників, а республіканці навіть зміцнюють свою більшість у Сенаті.

Як повідомляє Радіо Свобода, республіканці на виборах до верхньої палати Конгресу перемогли щонайменше двох чинних сенаторів-демократів. Натомість демократи змогли нівелювати відставання в 23 голоси в Палаті представників.

За інформацією видання, голосування сприймалося багатьма виборцями значною мірою як референдум із оцінки перших двох років президентства Дональда Трампа, який вже привітав результат кампанії в мережі Twitter, назвавши це "величезним успіхом".

 

Водночас успіх демократів на виборах до Палати представників дозволить їм активізувати розслідування діяльності Трампа, включно із розслідуванням імовірної взаємодії членів його команди з Росією.

З іншого боку, перемога республіканців у Сенаті робить неможливою реалізацію процедури імпічменту президента США. Без підтримки двох третин Сенату у демократів не вийде прийняти таке рішення.

Докладніше — Проміжні вибори в конгрес США можуть створити стримуючі ефекти для Трампа

Конгрес США складається з двох палат — Палати представників і Сенату, він обирається на основі загальних рівних і прямих виборів таємним голосуванням.

Нагадаємо, що 6 листопада відбулися вибори до Сенату та Конгресу в Сполучених Штатах.