Проміжні вибори в конгрес США можуть створити стримуючі ефекти для Трампа – експерт

Проміжні вибори в конгрес США можуть створити стримуючі ефекти для Трампа – експерт

За попередніми результатами проміжних виборів у Сполучених Штатах, ймовірно, що демократична партія зуміла отримати більшість у палаті представників. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" доктор політичних наук,професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка, фахівець із зовнішньої політики США Сергій Галака прокоментував, чому проміжні вибори в конгрес США стали важливою міжнародною подією.

"Наразі є попередні результати, але очевидно, що демократична партія зуміла отримати більшість у палаті представників, яка переобирається повністю, на відміну від сенату, який переобирається на третину", – зазначає Сергій Галага.

Експерт пояснює, що "з точки зору американських інституцій, тепер палата представників дасть змогу демократам контролювати ключові комітети, вони зможуть викликати на допити представників адміністрації президента Трампа. Вірогідно, що будуть створюватись цільові комісії, розв’яжуть руки для виступу представнику правоохоронних органів Мюллеру, який очолює комісію з приводу втручання Росії у вибори –  все це створить великі стримуючі ефекти для президента Дональда Трампа на наступні 2 роки".

Також фахівець із зовнішньої політики США додав про значення губернаторських виборів.

"Крім того, губернаторські вибори, які також частково переобрали губернаторський корпус, дали перевагу республіканцям. Республіканці отримали ключові штати під свій контроль, які для них важливі з точки зору формування округів на наступні вибори 2020 року".

Сергій Галакавважає, що "тепер Трамп буде змушений більше займатись внутрішньополітичними проблемами, оглядатись на контролюючу силу з боку палати представників. У нього, ймовірно, виникнуть проблеми з можливістю примусу до оприлюднення даних посольств".

Нагадаємо, що 6 листопада відбулися вибори до сенату та конгресу в Сполучених Штатах.

Прослухати повну версію розмови.