Дуальна освіта допоможе позбутися нестачі професійних навичок — експерти

Дуальна освіта допоможе позбутися нестачі професійних навичок — експерти

Про дуальну освіту та її практичне впровадження в студії радіо "Культура" говорили генеральний директор директорату професійної освіти МОН України Ірина Шумік та завідувач сектору аграрної та спеціальної освіти департаменту вищої освіти МОН України Ігор Будько.

"За класичною моделлю дуальної освіти, здобуття теоретичних знань від навчального закладу має складати близько 30 відсотків, а всі решта – безпосередньо на робочому місці. Освітяни працюють над концептом дуальної освіти, адже роботодавці скаржаться на нестачу навичок у фахівців. Ще з 2015 року Міністерство почало запроваджувати елементи дуальної освіти у системі професійної освіти. Активно долучилися работодавці, які формують навчальну програму та ті навички, що затребувані на ринку праці", — говорила Ірина Шумік.

Водночас Ігор Будько зауважує, що така форма освіти не є універсальною для всіх спеціальностей.

"Згодом викристалізуються саме ті спеціальності, навички та знання для яких можливо здобувати на підприємствах. На сьогоднішній день, законодавча база не зовсім готова до впровадження цієї системи",  додає він.

Крім того, на телефонному зв’язку були заступник директора Криворізького професійного гірничо-технологічного ліцею Тетяна Стойчик та заступник генерального директора компанії "Сферос Електрон", Наталія Шуляр (м. Львів), які наголошували, що дуальна освіта корисна не тільки для студентів та навчальних закладів, а в першу чергу для роботодавців. Нині на деяких підприємствах охоче та успішно застосовують таку форму освіти.

Нагадаємо, що концепцію дуальної освіти затвердив Уряд, а представила його Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич

Прослуати детальніше можете за посиланням