Тернопіль: протести проти підвищення цін на проїзд переросли у страйк автоперевізників

Тернопіль: протести проти підвищення цін на проїзд переросли у страйк автоперевізників

У Тернополі останні кілька днів місцеві жителі протестували проти введення "столичних" тарифів на проїзд у міському транспорті, вони домоглися рішення міської ради Тернополя про повернення старих цін, проте після цього застрайкували автоперевізники. Про це в ефірі Ранок Про розповіла Наталія Колтун, тернопільська журналістка та організаторка тарифного флешмобу.
 
Від сьогодні в Тернополі знову дійсні старі тарифи на проїзд: 4 гривні у тролейбусі, 5 гривень у маршрутці, але активістка не радіє досягненню.
 
"Ви знаєте, пити шампанське перемоги ще рано, тому що сьогодні страйк оголосили перевізники, і сьогодні маршрутки не вийшли в рейси. Люди добираються тролейбусами. Наші кореспонденти скидають фотографії з різних зупинок, як люди залазять в тролейбуси, душать одне одного, в місті затори, зупиняються машини", – ділиться Наталія Колтун.
 
Журналістка стверджує, що, хоча в цій ситуації страйк автоперевізників був цілком передбачуваним, для тернополян він усе ж став несподіванкою.
 
"Ми, журналісти нашого видання, спілкувалися ще ввечері з перевізниками, і вони не казали, що будуть страйкувати. Вони однозначно цього не говорили. Я спілкувалася з трьома перевізниками, і вони точно не говорили, що вони завтра не вийдуть на маршрути. Хто дав таку вказівку, яким чином це сталося – ми поки що зясовуємо", – розповіла вона.
 
Колтун додає: до зростання цін тернополян готували вже близько місяця, адже попередні тарифи були нерентабельними. Втім, тернополяни незгодні не з самим фактом підвищення цін на проїзд, а з тим, наскільки вони зросли.
 
"Тарифи піднімають удвічі, на тролейбус удвічі, на маршрутку на 80%, вона коштувала 5 гривень, стала 9 гривень, тобто абсолютно столичні тарифи. В маленькому Тернополі! Маленький обласний центр, який можна обійти пішки! Фактично, до центральної частини міста з будь-якого масиву – 5-6 км, не більше. Це 30-40 хвилин, так само, як їдеш маршруткою чи тролейбусом", – зауважує журналістка.
 
Нагадаємо, з 1 листопада у Тернополі удвічі підвищили тарифи на проїзд у тролейбусах (з 4 до 8 гривень) і на 80% у маршрутках (з 5 до 9 гривень).
 
Це призвело до масових протестів серед місцевого населення, проведення масових зборів під міською радою. Частина тернополян відмовилася від використання громадського транспорту на користь пересування пішки.
 
5 листопада міська рада скасувала попереднє рішення щодо підвищення тарифів і повернула старі тарифи на проїзд.
 
На фото: черги до тролейбуса через страйк автоперевізників у Тернополі
Фото: te.20minut.ua
 
Матеріал підготувала Анастасія Руссу