Британське громадянство наступника Хуга матиме вплив на роботу місії ОБСЄ — Поліщук

Британське громадянство наступника Хуга матиме вплив на роботу місії ОБСЄ — Поліщук

Новий перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Марк Етерінгтон буде більш об'єктивним, ніж його попередник Александр Хуг. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" висловив генерал-майор ЗСУ у запасі, аналітик Громадської організації "Майдан закордонних справ" Олександр Поліщук.

"Марк Етерінгтон буде більш об'єктивним в своїй роботі і ми очікуємо, що його оцінка відповідатиме реальності. Він, безумовно, може впливати на роботу місії і на те, яким чином вона буде звітувати перед іншими міжнародними організаціями, для того, аби показати реальний стан справ на Донбасі", — вважає експерт.

За його словами, частково це пов'язано з тим, що Етерінгтон, на відміну від громадянина Швейцарії Хуга, є представником Великобританії. Відносини ж Лондона та Москви переживають глибоку кризу, останнім виявом, якої стала спроба вбивства колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері.

иновники ОБСЄ повинні бути дистанційовані від позиції своїх держав, проте внутрішня політика Великобританії та її відношення до Росії, позиція Лондона щодо окупації Криму все таки мають вплив на людей, які працюють в місії", — зазначив Поліщук.

Нагадаємо, 25 жовтня Александр Хуг заявив, що моніторингова місія ОБСЄ не виявила прямих доказів присутності Росії на Донбасі, проте згодом він повідомив, що його зрозуміли невірно.28 вересня стало відомо, що новим заступником голови СММ ОБСЄ в Україні стане Марк Етерінгтон.

Зазначимо, Марк Етерінгтон  колишній десантник британської армії. У 1992-1995 роках він був прикомандирований до моніторингової місії Європейського співтовариства в колишній Югославії. Зокрема, брав участь в європейських місіях в Хорватії, Боснії, Сербії та Косово.

У 2003 році на запрошення МЗС Великобританії він був призначений в коаліційну тимчасову адміністрацію Іраку (2003-2004) — перехідний уряд країни, що був створений після повалення режиму Саддама Хусейна.

У 2014 році, коли на прохання українського уряду ОБСЄ розгорнула в Україні свою спеціальну моніторингову місію, Етерінгтон був призначений до її складу на посаду заступника глави місії. Тепер же, після відходу Олександра Хуга, Етерінгтон стане першим заступником голови місії.

Слухати повну версію програми.