Місія МВФ вивчатиме збалансованість українського бюджету на наступний рік — експерт

Місія МВФ вивчатиме збалансованість українського бюджету на наступний рік — експерт

До України прибула чергова місія Міжнародного валютного фонду. Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук в ефірі Українського радіо в програмі Сьогодні.Ввечері проаналізував, для чого вона прибула та як це вплине на економіку України в наступному році.

Що саме буде досліджувати місія? На що вона буде звертати увагу передовсім?

— МВФ буде звертати увагу в першу чергу на збалансованість бюджету: чи реалістичні показники доходів, чи не завищені видатки. Яким чином встановити показники видатків — це воля народних депутатів. А от питання, щоб не були завищені показники доходів — буде принциповою позицією МВФ.

На ваш погляд, проект бюджету, який буде розглядатися в другому читанні збалансований чи ні?

— Я не можу сказати, що буде в другому читанні, але в першому, коли уряд подав його на розгляд Верховній Раді, він був консервативно реалістичний. Тобто показники доходів були максимально коректно вирахувані з максимально коректними оцінками того, який буде їхній розмір.

З 1 листопада на 23,5% підвищено ціни на газ. Чи не буде далі місія викручувати руки в напрямку подальшого прямо цього року підвищення цін на газ для населення?

— З цього приводу є чітка позиція, в які строки має відбуватися підвищення. Інша справа, що я — прихильник ринкових цін на газ і монетизації тої допомоги, яку отримують малозабезпечені верстви населення. Тобто малозабезпечені мають отримати це грошима і все, що зекономиться, зможе бути витрачене на інші цілі

Але в такому випадку на цьому не будуть наживатися облгази, які перепродають газ комерційним структурам за заниженими цінами, не будуть наживатися теплокомуненерго, які теж завищують показники споживання газу і не будуть вигравати багаті верстви населення, які мають великі помешкання і витрачають цього газу значно більше, ніж малозабезпечені.

Умовно кажучи, завдання полягає в тому, щоб видати все це людям в грошовій формі, а сам газ має іти за ринковою ціною і розподілити весь дохід саме серед малозабезпечених громадян. Це, підхід, якого вимагає не тільки МВФ, а й здоровий глузд.

Прем'єр-міністр постійно заявляє, що його уряд постійно змушений повертати кабальні борги, які набрали його попередники. Причому тут тоді нова програма співробітництва з Міжнародним валютним фондом аж на 4 млрд. дол.?

— Для того, щоб нам пройти дуже складні 2019-2020 роки, коли ми маємо зробити найбільші платежі, ми повинні звідкись взяти кошти. Ми не можемо просто взяти і на цю суму скоротити видатки на поточне функціонування країни. Нам потрібно зараз рефінансувати цю заборгованість, не збільшуючи її. МВФ дозволяє нам це зробити, тому що ці кошти, які ми можемо отримати у них, є найдешевшими. Так дешево нам ніхто не дасть. Якщо ми вийдемо з запозиченнями на міжнародний ринок, ціна запозичення буде набагато дорожчою, ніж якщо ми оберемо МВФ.

Завдання полягає не в тому, щоб відмовитися від цих боргів. Жодна країна світу цього не робить. В історії був лише один приклад, коли країна намагалася повністю відмовитись від своїх боргів — Румунія часів Чаушеску. Завершилось це величезним зубожінням населення і потім Чаушеску просто вбили.

На що можуть вплинути результати місії МВФ?

— В них фактично залишилося одне невизначене питання — бюджет і його реалістичність. Ціна на газ і строки, протягом яких ми маємо прийти до єдиного ринку газу, визначені: це 1 листопада цього року, 1 травня і 1 січня наступного року.

Якщо місія МВФ визнає бюджет нереалістичним, що далі?

— Якщо наші депутати спробують завищити показники доходів та видатків і МВФ визнає його нереалістичним, то фонд відмовиться давати нам транш і ми зіштовхнемося з загрозою дефолту, глибокої девальвації національної валюти та подальшим зубожінням населення.

Матеріал підготував Роман Кот

Прослухати програму повністю можна тут.