Новий закон ФРН підвищує ризик відпливу кваліфікованих кадрів з України — експерт

Новий закон ФРН підвищує ризик відпливу кваліфікованих кадрів з України — експерт

Нове міграційне законодавство ФРН створює ризик масового відтоку висококваліфікованого населення з України.  Про це заявила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" головний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська.
 
"Туди (в Німеччину — ред.) їдуть в основному кваліфіковані працівники. Німецький ринок потребує робітників середньої та вищої кваліфікації. До того ж , в новому законі йде мова про те, що доступ на німецький ринок праці отримують ті, хто має диплом або свідоцтво про освіту, що визнається в Німеччині. Це дуже важливо, адже німецький ринок є селективним. Для нас це означає високу вірогідність значного відпливу саме висококваліфікованих людей", — зауважила Малиновська.
 
За її словами, зараз в Німеччині найбільший попит на медиків, працівників соціальної сфери, інженерів, будівельників і кваліфікованих працівників промисловості, це та робота, яка не може бути ні роботизована, ні механізована і потребує великої кількості “живої” праці.
 
"Якщо різниця в заробітній платі між Україною та Польщею складає 1 до 3-4, то між Україною та Німеччиною 1 до 10. В нас близько 220 євро, а в Німеччині понад 2 тис. євро і це після сплати всіх податків", — розповіла Малиновська.
 
Зазначимо, новий закон про міграцію був схвалений в Німеччині на початку жовтня цього року. Серед іншого, він спрощує процедуру отримання іммігрантами трудових віз, а також розширює для них можливості переїхати до ФРН і знайти роботу вже на місці. Разом з тим, закон встановлює нові критерії відбору іноземців на роботу — вони мають не лише підтвердити свою кваліфікацію у Німеччині, але й знати німецьку мову.  
 
Прослухати повну версію програми.