Вибори президента: голова КВУ пропонує збільшити заставу до 10 мільйонів гривень

Вибори президента: голова КВУ пропонує збільшити заставу до 10 мільйонів гривень

Комітет виборців України звернувся до українського парламенту з пропозицію збільшити суму застави для кандидатів на президентських виборах з 2,5 до 10 млн грн. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" з Олександром Піддубним заявив голова Комітету виборців України  Олексій Кошель.
 
“На нашу думку, було б доцільно збільшити суму застави в чотири рази, але разом з тим повертати заставу не лише переможцям виборів, а й тим кандидатам, які подолали п'яти або семивідсотковий бар'єр під час президентських виборів. Таким чином, це не буде перешкодою для тих політиків, які претендують на перемогу або на отримання серйозного результату. Разом з тим, це слугуватиме певним бар'єром для технічних кандидатів, які додають виборчій кампанії, скажімо, комедійного відтінку. Ми пригадуємо 2014 рік, коли були спроби реєструватися кандидатами, які мали спів звучні і з прізвищами героїв кінофільмів: різноманітні Дарти Вейдери і так далі”, - зазначив Олексій Кошель.
 
В той же час на думку експерта з питань виборчого права Олександра Барабаша, ймовірність того, що заставу буде збільшено, вкрай низька. 
 
"На сьогоднішній день в першому читанні схвалені виборчий кодекс і інші законопроекти щодо виборів президента, які регулюються виборчим кодексом, за регламентом не можуть бути розглянуті. Також я думаю що й виборчий кодекс не буде прийнято, тому що він регулює і парламентські, і місцеві вибори, і діяльність Центральної виборчої комісії. Тому, враховуючи, що зачіпається дуже велике коло інтересів, я думаю що виборчий кодекс прийнятий не буде", - вважає Олександр Барабаш.
 
Нагадаємо, чергові вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року. 
Згідно з чинним законодавством, кандидати в президенти повинні внести заставу в розмірі 2,5 млн грн. Грошова застава повертається у випадку, якщо кандидата визнано обраним президентом України або включено до виборчого бюлетеня для повторного голосування, в інших випадках - застава не повертається і перераховується до держбюджету.