У мережі шириться флешмоб на підтримку дітей з особливими потребами

У мережі шириться флешмоб на підтримку дітей з особливими потребами

В ефірі Українського радіо в програмі "В мережі" разом з Тетяною Бондар обговорили флешмоб, який привертає увагу до проблеми соціалізації дітей, які мають особливості розвитку. Тетяна Бондар – представниця громадської організації "Долоні", що є співтовариством батьків дітей з особливостями розвитку. Вона переконана, що особливі діти мають отримувати гідні умови для життя.

Коли з’явився цей флешмоб?

– Нещодавно. В нашому суспільстві, попри те, що ведуть дуже активні зміни щодо включення дітей  з особливими потребами в усі сфери суспільного життя.  Все ж таки, цього недостатньо.  Дуже багато дітей позбавлені не лише соціалізації, а й взагалі людських умов для життя і розвитку.

Чи справді зміни, які відбуваються в суспільстві, помітні?

– На законодавчому рівні зараз приймається багато ініціатив щодо впровадження інклюзивної освіти. Це закон, і це помітно. Але від громади багато залежить. Від того, наскільки дорослі в суспільстві дійсно готові підтримати дітей, в незалежності від того, які діти. Ми маємо забезпечувати дітей всім необхідним.

Чим наразі займається Ваша організація?

– Громадська організація "Долоні" створена в  2005 році.  Я долучилася до спільноти в 2013 році.  Ми допомагаємо нашим дітям, організовуємо їм дозвілля. Вже 5 років ми відправляємося з ними в подорож Україною.  Їздимо в паломницьку поїздку до наших православних святинь. Нас радо зустрічають, і ми бачимо, що наше суспільство відкрите і готове. Але над цим треба працювати. І це робота кожного. І від того, наскільки ми готові віддавати свою увагу та час і бути щирими, залежить, чи будуть наші діти щасливі поруч з нами. А їм не потрібно багато, їм потрібно бути в сім’ї, щоб їх любили.

Проблемою є те, як діти сприймають дітей з особливими потребами. Як взагалі працювати з проблемою сприйняття дітьми таких дітей?

 Дітям з особливостями розвитку потрібно надати достатній рівень підтримки, фахової підтримки. Щоб дитину розвивати, щоб в більш дорослому віці вона стала сильною і повноцінною, потрібно, аби поруч з дитиною весь час були фахівці. Недостатньо просто бажання залучити особливих дітей в типові колективи, тому що всі повинні бути до цього готові. Всі повинні відчувати себе комфортно. Важливо, щоб дітки у ранньому віці почати сприймати особливих дітей як нормальних. Як рівнозначних. Бо їм ще немає з чим порівнювати.  Необхідно, щоб у такому віці в колективі були різні діти. І тоді в зрілому віці в них не виникатиме запитань, чому ці люди інакші.

Прослухати повну версію розмови.