Невідомі оприлюднили особисті дані 257 000 користувачів Facebook: хто винен?

Невідомі оприлюднили особисті дані 257 000 користувачів Facebook: хто винен?

В ефірі Українського радіо в програмі "В мережі" голова громадської організації "Лабораторія цифрової безпеки" Ірина Чулівська прокоментувала факт того, що невідомі оприлюднили особисті дані 257 000 користувачів Facebook. Вона зазначила, що користувачі самі надають доступ до свої особистих даних, і соціальні мережі до цього непричетні.

"Складно зараз говорити про ймовірність цього, але те, що така ситуація трапилась і може трапитись в будь-який момент – не є чимось дивовижним. В конкретно цій ситуації йшлося, швидше за все, про шкідливе розширення для браузера. Це спосіб, за допомогою якого можна отримати фактично будь-яку інформацію", - пояснює Ірина Чулівська.

Експерт висловила свою позицію щодо розширення для браузера.

"Звичайно, вони приносять нам користь, тому ми їх і встановлюємо. Але, коли ви встановлюєте будь-яке таке розширення, воно відразу вам повідомляє про те, які доступи ви даєте цьому розширенню. І дуже багато розширень, для того, щоб все нормально працювало, просять дуже великі доступи, зокрема – читати і змінювати дані на сторінках, які ви відвідуєте. Фактично вона має доступ до всього, що відбувається у вашому браузері. Facebook чи будь-яка інша соціальна мережа до цього непричетні, ви самі даєте доступ", – аргументує голова громадської організації "Лабораторія цифрової безпеки".

Нагадаємо, що журналісти російської служби ВВС повідомили, що невідомі зловмисники виклали в Інтернет особисті дані 257 000 користувачів Facebook. Для 87 тисяч профілів доступні навіть особисті повідомлення. Викрадачі пропонують купити інформацію по 10 центів за профіль. Хоча хакери заявляють, що маюсь особисту інформацію зі 127 мільйонів акаунтів. Наразі цю інформацію ані підтверджено, ані спростовано. Розслідування, проведене Facebook, показало, що зловмисники отримали дані через шкідливі застосунки для браузерів. І в оприлюднених даний найбільше інформації про українських користувачів. 47 тисяч осіб вказали саме Українку своєю країною проживання.

Прослухати повну версю розмови.