Вбивство Хашоггі пов’язане з недемократичністю влади Саудівської Аравії - експерт

Вбивство Хашоггі пов’язане з недемократичністю влади Саудівської Аравії - експерт

У Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула прокоментував нові подробиці у справі про вбивство саудівського журналіста Джемаля Хашоггі. 

"Вбивство Хашоггі в цьому секторі зараз найрезонансніша подія. Журналіст – це небезпечна професія, особливо, коли мова про опозиційних журналістів. Вони є природніми ворогами недемократичних режимів, який і панує в Саудівській Аравії. І те, що сталося з паном Хашоггі, це лише ще раз підкреслює, наскільки небезпечно кидати виклик державі та її спеціальним органам. Вбивство Хашоггі пов’язане з недемократичністю та вседозволеністю для влади Саудівської Аравії" – пояснює  Микола Замікула.

Експерт додає, що "багато ниточок ведуть до принца Мухамеда, це пов’язане з його роллю в саудівській політиці. Він став однією з найвпливовіших політичних фігур в Саудівській Аравії, і навряд чи без його інформування хтось міг би зробити таку справу. Той факт, що він в розмові з американцями, якраз ще до визнання Саудівською Аравією факту вбивства, підіймав питання, що Хашоггі був ісламістом, це також опосередковано засвідчує, що він якось причетний до цього або був в курсі подій. Якби він до цього не мав стосунку, не мало б сенсу кидати тінь на особистість Хашоггі, оскільки конкретних фактів, які засвідчувати б приналежність Хашоггі приналежність до ісламістів, немає".

Микола Замікула зауважує, що у Туреччини є "свій інтерес, щоб довести цю справу до кінця, і використати це для послаблення Саудівської Аравії, оскільки Туреччина і Саудівська Аравія є зараз конкурентами. Тому заявам з турецької сторони не потрібно сліпо довіряти".

Нагадаємо, що фрагменти тіла вбитого журналіста знайшли в Туреччині на терититорії генконсульства Саудівської Аравії.

Слід зазначити, що з 2006 по 2017 роки у світі вбито понад 1000 журналістів. Цього року ЮНЕСКО зареєструвало 86 вбивств журналістів в період з 1 січня до кінця жовтня. Такі ж показники 30 жовтня 2017 року стали приводом до включення України до Міжнародної федерації журналістів у перелік 7 країн, де зберігається найгірша ситуація з розслідуваннями злочинів, вчинених проти українців. Є дані від Національної спілки журналістів, яка зафіксувала з січня минулого року до початку жовтня цього року 143 випадки фізичної агресії проти співробітників медіа.

 

Прослухати повну версію розмови.