Україні потрібно розвивати програму власного видобутку газу - експерт

Україні потрібно розвивати програму власного видобутку газу - експерт

Україні потрібно розвивати програму власного видобутку газу, тоді ціна на газ може бути меншою, переконала Наталя Прудка. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" економічний оглядач прокоментувала перший етап зростання цін на газ.

"Ціна газу на внутрішньому ринку повинна бути єдина. Ціна нашого газу прив'язана до німецького, а ціна там приблизноу 5-6 разів вище, ніж середня собівартість видобутку газу в Україні. У зв’язку з тим, що то в нас гальмується програма власного видобутку газу, відбувається цінова вакханалія. Ціна газу для промисловості виросла вже більше, ніж у два рази. Крім того, подальше цінове зростання сильно вдарить по гаманцях простих українців", - зазначила Наталя Прудка.

"Закладені в бюджеті на комунальні послуги субсидії у 2018 році становлять понад 70 мільярдів на близько 7 мільйонів домогосподарств. Тобто близько половини всіх домогосподарств мають право на субсидію. Проте можна сказати, що закладених на цей рік коштів не вистачить для того, щоб покрити витрати комунальних підприємств", - додає економічний оглядач.

Експерт також наголошує, що "замість того, щоб роздавати родовища посередникам, треба створювати нові, розвиваючи програму власного видобутку газу".

В Україні з 1 листопада ціна на газ для населення злосла на 23,5% - до 8549 гривень за тисячу кубометрів. 

Прослухати повну версію розмови.